Mircea Busuioceanu, Vicepreședinte Risc Raiffeisen Bank, este de părere că, pe termen scurt și mediu, costurile de creditare se vor menține relativ constante. ”Așteptările noastre pentru 2021 sunt pozitive, atât din punct de vedere macroeconomic, cât și din punctul de vedere al dinamicii activității de creditare”, menționează bancherul de risc într-un interviu acordat publicației online BankingNews.
Cum au evoluat, în pandemie, riscurile care contribuie la alcătuirea costurilor de finanțare din România și ce impact a avut criza sanitară asupra prețului efectiv al creditelor noi?
Știm că anul trecut a fost unul absolut neobișnuit și, în ciuda unei creșteri a costurilor operaționale și a unei tendințe ascendente a unor categorii de riscuri – riscul de credit, riscul operațional și riscul de securitate cibernetică – prețul efectiv al creditelor a înregistrat o scădere. Acest fapt s-a datorat reducerii dobânzii de referință, unei anumite supralichidități în piață, dar și a comportamentului responsabil al băncilor, care au ales să absoarbă o parte din aceste costuri.
Cum se va derula anul 2021 din punctul de vedere al riscurilor și cum vor evolua creditarea și costurile de finanțare, la nivel de bancă și la nivel de piață, luând în calcul incertitudinile generate de COVID-19?
La momentul acesta știm că există o serie de incertitudini legate de evoluția crizei medicale și de anumite evoluții geopolitice, dar așteptările noastre pentru 2021 sunt pozitive, atât din punct de vedere macroeconomic, cât și din punctul de vedere al dinamicii activității de creditare. În plus, așa cum spuneam și mai sus, costurile de creditare cred că se vor menține relativ constante, pe termen scurt sau mediu.
Cât de mult conștientizează românii importanța riscurilor unei finanțări și ce rol joacă educația financiară în această privință?
În opinia mea, în ultimii 10 ani, s-au făcut progrese clare în ceea ce priveste educația financiară și mă bucur să văd foarte multe inițiative în derulare pe această temă. În mod clar educația financiară este un element foarte important în economia de astăzi și are un impact direct în calitatea vieții personale. Sănătatea financiară individuală a familiei sau a companiei este un concept foarte apropiat de cel al conceptului de sănătate fizică sau mentală și trebuie abordată în mod similar – cu accentul pus pe prevenție.
Dacă ar fi să alegeți un pilon de dezvoltare pentru economia românescă, pe ce ați miza, mai ales acum când pandemia redefinește modul de viață cu care eram obișnuiți până în martie 2020?
Economia României este prea mare pentru a putea sta pe un pilon, dar în perioada următoare cred că este foarte important să investim în infrastructură și să reușim să absorbim fondurile europene puse la dispoziția noastră. E o șansă pe care nu trebuie s-o irosim. Dincolo de asta, nu trebuie să uităm că pentru dezvoltarea sustenabilă a României trebuie să ne uităm cu atenție la cel puțin două elemente care sunt critice: demografia și educația, iar aici timpul nu mai are răbdare cu noi.
Care sunt principalii indicatori pe care ar trebui să-i urmărească românii pentru că pot avea o influență considerabilă asupra bugetului unei familii și care ar fi limitele până la care putem vorbi despre normalitate în evoluția acestor indicatori?
Gradul de îndatorare al familiei ar fi un indicator foarte important de urmărit și de gestionat. Nivelul optim al acestuia pentru sănătatea financiară variază în funcție de mai mulți factori – de vârstă, de venit, avere netă, apetit personal de risc. Putem lua ca reper nivelul maxim reglementat, de 40%. Crescând nivelul de complexitate, sunt mulți alți indicatori care pot fi urmăriți în funcție de structura de venituri și de cheltuieli a bugetului unei familii. De exemplu, evoluția dobânzilor, a diverșilor indici de preț (consum, proprietăți etc.) sau indici de bursă.
Pandemia ne-a arătat că suntem supuși unor riscuri pe care nu le putem anticipa. Ce sfaturi aveți pentru oameni pentru a avea o viața financiară sănătoasă și la ce riscuri trebuie să-și raporteze bugetele proprii pentru a face față în viitor neprăvăzutului?
Cuvintele cheie pentru mine sunt planificare și buget pentru că totul trebuie să înceapă cu construirea unui buget al familiei. În opinia mea, componente obligatorii ale acestui buget ar trebui să fie economisirea, precum și cheltuielile de educație, menținerea relevanței profesionale (cursuri, calificări etc). Economisirea are roluri multiple, dar în primul rând ea trebuie să asigure rezervele necesare în cazul materializării unor riscuri (pierderea locului de muncă, îmbolnăvire).