Nicolae Cinteza a explicat ieri, dupa ce proiectul „Darea in Plata” a trecut de comisia juridica a Camerei Deputatilor, cum ii va afecta pe romani aceasta lege, daca va fi votata in forma aprobata de Comisia Juridica. “Primul efect va fi ca tinerii care au nevoie de o casa nu vor mai avea acces la credite. Pe ei i-a distrus aceasta lege. Din cauza ca sunt unii care trebuie sa scape de case si de terenuri, vom transforma bancile in agenţii imobiliare si ii terminam pe acesti copii, care, foarte curand, nu vor mai avea acces la credite. Este o lege care, in primul rand ii avantajeaza pe smecheri, pentru ca omul amarat nu va dori sa isi dea casa, va face tot posibilul sa negocieze. Bancile au restructurat pana acum si de 10-15 ori un credit, dar cei pentru care a fost facuta legea vor profita de ea”, a explicat Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, intr-un interviu acorda Ziarului Bursa.
Sa nu vorbim de hazardul moral. Romanii nu stiu ce-i asta. La noi functioneaza argumentele care „duc” catre bani si conditii de trai. Poate reprezentantii bancilor ar trebui sa iasa si sa explice efectul de domino ce sta se se declanseze.
Domeniile care vor avea de suferit imediat, din cauza acestei masuri, sunt piata de constructii, a materialelor de constructii si cea imobiliara. Cati oameni muncesc in aceste domenii, cate firme activeaza si ce va urma pentru ele, ramane sa analizam daca aceasta lege isi face prezenta in viata noastra.
“Presimt ca foarte repede se va solicita abrogarea acestei legi, de catre dezvoltatorii imobiliari, pentru ca va mai cumpara imobile numai cine are bani lichizi, creditele urmand sa se scumpeasca foarte mult” mai afirma Nicolae Cinteza in interviu.
Domnia sa mai puncteaza ca in Romania sunt putini clienti care detin depozite mai mari de 100.000 de euro, cei care ar putea fi afectati in caz de bail-in. Astfel, plata “daunelor”, in cazul sumbru, se va face de la bugetul de stat.
De ce in alte tari o astfel de lege este posibila si la noi nu
In Uniunea Europeana, doar Spania detine o asfel de lege, care se aplica retroactiv. Insa, clientii trebuie sa indeplineasca conditii drastice pentru a putea beneficia de prevederile ei. Aici este respectata ideea unei legi sociale, adresabilitatea este clara, eligibilitatea este extrem de selectiva, banca putand propune si alte masuri de redresare financiara a clientului si numai in ultima instanta se aplica “darea in plata”.
In SUA legea nu s-a aplicat retroactiv. NU orice client se incadreaza, trebuie sa indeplineasca un scoring
“In SUA exista acest mecanism, dar este dublat de altele care previn hazardul moral. Mai mult decat atat, piata bancara americana este puternic concurentiala, spre deosebire de cea romaneasca” spune Ion Radu Zilisteanu, analist economic, prefesor la Academia de Studii Economice.
Cine va plati daca aceasta lege se va vota si va fi promulgata de Presedinte
Analistii sustin ca cei pedepsiti vor fi clientii care, chiar daca au probleme cu banii, isi achita corect ratele, deponentii si in ultima instanta bugetul statului.
Concluziile nu le detin. Doar un „cos” plin cu intrebari…
Cine semneaza un contract cu o banca, nu are nicio raspundere? Un dezvoltator imobiliar, un rechin, care a impumutat milioane de euro pentru a „dezvolta” un cartier imobiliar si acum se afla intr-o „groapa financiara”, este egal cu un client din Berceni care nu mai are din ce sa achite rata? Un client cu solvabilitate, cu bunuri ce pot fi valorificate, este egal cu clientul din Berceni?
Un lucru e cert, daca legea se voteaza asa: cine da cheia la banca, nu va mai accesa un imprumut pentru o casa. Creditul imobiliar va fi scump! O „fita” pentru viitorii clienti.
Gabriela DINU