În prezent, există opt milioane de deținători de cupoane (din perioada 1991 -1994, distribuite în cadrul programului de privatizare in masă) a căror valoare este de circa 250 de milioane de euro, a spus astăzi Mircea Ursache, vicepreședinte în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia.
Pentru că majoritatea deținătorilor de cupoane fie nu știu că dețin aceste acțiuni, fie nu le dau nicio utilizare, este vorba de bani care nu circulă în economie, fonduri „sechestrate în secțiunea unu a Depozitarului Central”, a spus Ursache.
Potrivit vicepreședintelui ASF, Autoritatea analizează în prezent două variante pentru a reintroduce aceste fonduri în economie. „Prima variată o negociem cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și privește administrarea de către un fond privat a acestor acțiuni în vederea valorificării. Discuția e incipientă, prima întâlnire în acest sens o vom avea pe data de 8 octombrie. Pentru a tranzacționa acțiunea, fondul va trebui să aibă acordul proprietarului”, a spus Ursache.
A doua variantă se referă la consolidarea acțiunii, „respectiv mărirea valorii de la 0,1 lei, la 2,5 lei. Pentru cei care nu participă la consolidare, rămâne de văzut care va fi valoarea la care ei vor fi despăgubiți”, a mai spus Ursache.