In 2013, comunitatea bancara a fost macinata in continuare de presiunea clientilor nemultumiti si de sentintele nefavorabile venite din partea instantelor de judecata din toata tara. Mai mult, sistemul bancar a fost nevoit sa faca fata si unor momente critice sau adevarate scandaluri, cum ar fi tensiunile din jurul Bank of Cyprus provocate de criza din Cipru sau linsajul mediatic la care a fost supusa CEC Bank, situatie creata si favorizata de creditul de un milion de euro primit de fiica presedintelui Romaniei, Ioana Basescu.
In ciuda acestor momente neplacute, care au asigurat sarea si piperul, 2013 ramane un an extrem de important pentru banking -ului autohton, poate cel mai important an de la inceputul crizei financiare. 2013 a fost marcat de un debut semnificativ pe segmentul achizitiilor, o zona care – in opinia mai multor bancheri – ar trebui sa contribuie decisiv la consolidarea sistemului bancar din Romania. Mai precis, cinci banci – Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus – au facut in 2013 obiectul unor tranzactii.
Totodata, pe parcursul acestui an, trei banci si-au numit noi sefi: Omer Tetik la Banca Transilvania, Johan Gabriels la Banca Comerciala Carpatica si Yakup Cil la Credit Europe Bank, iar alte trei institutii de credit si-au schimbat sau si-au extins sediul: Raiffeisen Bank in Sky Tower, EximBank in Palatul Kiseleff si Banca Transilvania intr-o nou cladire de birouri in Cluj-Napoca. Va prezentam in continuare cele mai importante 10 evenimente din 2013, selectate de redactia publicatiei online www.bankingnews.ro, luand in considerare impactul asupra activitatii si plusul de imagine pe care acestea le-au avut asupra bancilor implicate.
1. Raiffeisen Bank isi intareste pozitia pe piata prin preluarea retail-ului Citibank
Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat in martie 2013 un acord potrivit caruia Raiffeisen Bank a achizitionat portofoliul de retail al Citi. Acordul prevede preluarea de catre Raiffeisen Bank a unui portofoliu de peste 100.000 de clienti, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) si peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) in depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum si toti angajatii diviziei de retail a Citibank Romania. “In cei 15 ani de cand opereaza pe piata romaneasca, Raiffeisen Bank s-a pozitionat strategic ca un partener pentru cei aproape doua milioane de clienti pe care ii deservim astazi. Pentru incheierea acordului a contat faptul ca modelul de afaceri al Citi pe toate segmentele de retail este similar cu al nostru, atat in ceea ce priveste calitatea serviciilor, cat si a ofertei de produse. De asemenea, calitatea portofoliului de credite a fost un factor important in decizia noastra de a incheia aceasta tranzactie. Datorita acestor similaritati cu modelul nostru de afaceri pe segmentele de clienti persoane fizice, estimez ca dupa finalizarea tranzactiei, integrarea operationala se va face in bune conditii”, a declarat, la anuntul oficial al tranzactiei, Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.
2. UniCredit Tiriac Bank se dezvolta prin absorbtia business-ului de retail si Royal Preferred Banking al RBS Romania
La finalul lunii aprilie 2013 apare anuntul oficial privind preluarea de catre UniCredit Tiriac Bank a business-ului de retail si Royal Preferred Banking al RBS Bank Romania, reprezentand aproximativ 315 milioane euro in active si 230 milioane euro in pasive. „Grupul UniCredit a reiterat in mod constant angajamentul fata de piata din Romania, strategia UniCredit Tiriac Bank ramanand una de crestere sustenabila pe toate segmentele principale de activitate. Segmentul de Retail este important pentru banca noastra si aceasta achizitie se potriveste foarte bine strategiei noastre de dezvoltare pe termen mediu si lung, urmand sa ne mentinem abordarea de banca europeana de top pe piata romaneasca” a declarat Rasvan Radu, CEO UniCredit Tiriac Bank si Country Chairman al grupului UniCredit in Romania.
3. Banca Transilvania il desemneaza pe Omer Tetik in pozitia de director general
Omer Tetik devine la mijlocul lunii mai 2013 noul director general al Bancii Transilvania, desemnat de Consiliul de Administratie BT pentru a coordona activitatea bancii. Anterior, Omer Tetik a indeplinit functia de Presedinte al Credit Europe Bank Romania si al Consiliului de Administratie al respectivei banci. Mandatul va incepe la 1 iunie a.c., iar exercitarea functiei va fi facuta dupa avizarea sa de catre BNR. Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, declara: „Ii spunem bun venit lui Omer Tetik in echipa noastra, o persoana compatibila cu viziunea bancii. Experienta profesionala si calitatile personale sunt cartea sa de vizita pentru o asemenea poziție in cadrul Bancii Transilvania. Omer Tetik are intreg suportul meu si al Consiliului de Administratie pentru a pune in aplicare strategia BT”. „Sunt foarte onorat sa fac parte, de acum inainte, din top managementul Bancii Transilvania, cu atat mai mult cu cat oportunitatea a venit din partea uneia dintre cele mai mari banci din Romania. Dintotdeauna am admirat povestea de succes a acestei banci, spiritul sau antreprenorial si abordarea inovativa. imi asum cu entuziasm si responsabilitate noua provocare, pentru a contribui la cresterea si consolidarea bancii“. afirma Omer Tetik.
4. TBI Bank, la inceput de drum pe piata romaneasca
TBIF Financial Services BV demara la finalul lunii martie 2013 activitatea in Romania a TBI Bank, ca sucursala a TBI Bank EAD Sofia si deschidea primele 3 agentii in Bucuresti. “Dupa 11 ani de prezenta operationala in Romania, ca un semn al angajamentului nostru pe termen lung in sectorul financiar, incepand cu data de 22 martie 2013 am deschis TBI Bank Bucuresti, ca sucursala a TBI Bank EAD Sofia. Este un pas natural de completare a portofoliului de produse si servicii dedicate clientilor nostri si pietei, in general”, declara Florentina Mircea, Directorul Executiv al Bancii. TBI Bank se va pozitiona, in principal, ca o banca de retail si pentru IMM-uri si se va dezvolta pe modelul de business deja existent prin cele doua entitati ale grupului: TBI Credit – credite de consum si carduri de credit si TBI Leasing – leasing financiar dedicat IMM-urilor. La toate acestea se vor adauga produsele bancare de economisire si creditare si o gama larga de servicii. “Am alocat resurse importante acestei noi constructii, investind in structura operationala si in sistemul IT. Dorim sa valorificam atat expertiza echipei TBI, cat si prezenta teritoriala si, nu in ultimul rand, un portofoliu valoros de clienti. Ne propunem un prim an, 2013, cu active de peste 100 milioane Euro si profit la final de an”, a mai spus Florentina Mircea.
5. Banca Transilvania decide extinderea in Italia
In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a Bancii Transilvania, in sedinta Ordinara si Extraordinara, au fost prezentate actionarilor realizarile BT inregistrate in anul 2012, precum si Planul de afaceri al bancii, pentru 2013. AGA a avut loc in 30 aprilie, in Cluj-Napoca. Adunarea Generala Ordinara au fost prezenti sau au fost imputerniciti actionari care au reprezentat 52,167% din capitalul social, respectiv 992.776.902 de actiuni. La Adunarea Generala Extraordinara au fost prezenti sau au fost imputerniciti actionari care au reprezentat 52,678% din capitalul social, respectiv 1.002.499.706 de actiuni. Unul dintre cele mai importante puncte din ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare, aprobat de actionari, a fost propunerea de extindere a Bancii Transilvania in Italia – Roma, in acest an. Printre oportunitatile aduse pentru Banca Transilvania de aceasta initiativa sunt urmatoarele: valoare adaugata pentru potentialii clienti si contributia la cresterea organica a bancii.
6. Miscari importante din partea autoritatilor: Guvernul lanseaza Prima Casa exclusiv in lei, iar BNR reduce dobanda cu jumatate de punct procentual
Finalul lunii iulie aduce schimbari importante in programul guvernamental Prima Casa, creditele urmand a fi acordate numai in lei. Executivul anunta ca plafonul garantiilor ce vor fi emise in 2013 pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei. Pe de alta parte, in incercarea de a resuscita creditarea in lei, BNR a decis in prima parte a lunii august 2013 reducerea ratei dobanzii de politica monetara, de la 5% la 4,5% pe an, mai mult decat se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%. Este un nou minim istoric pentru Romania. Banca centrala anunta mentinerea rezervelor minime obligatorii. Decizia Bancii Nationale nu ramane fara ecou pe piata bancara, acolo unde bancile au redus costul creditelor in lei.
7. Millennium Bank anunta ca vrea sa paraseasca piata locala
Banca portugheza Millennium BCP si-a anuntat retragerea din Romania prin vanzarea subsidiarei Millennium Bank, care detine sub 1% cota de piata, decizia facand parte dintre masurile de restructurare convenite cu reprezentantii Comisiei Europeane. Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile din imprumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active. “Vanzarea bancii din Romania, unde Millennium a intrat tarziu si nu a reusit inca sa ajunga pe profit, a fost ceruta de Troica. Daca nu se va reusi vanzarea, probabil va incepe un program de dezintermediere si se va trece la lichidarea voluntara a bancii”, au declarat atunci surse bancare. Surse din subsidiara din Romania vorbesc de un termen de doi ani pentru vanzarea unitatii, insa exista si informatia ca portughezii si-au asumat o iesire mult mai rapida din piata locala, ceea ce poate sugera ca au identificat deja un cumparator. Eventuala tranzactie este de asteptat sa se realizeze in 2014.
8. Philippe Lhotte, BRD, la prima aparitie publica si transferul de putere de la ING Bank
La mijlocul lunii februarie 2013 s-a consumat prima iesire publica a noului sef al BRD, Philippe Lhotte. Presedintele director general al BRD s-a aratat atunci increzator in viitorul bancii pe piata autohtona, evidentiind faptul ca anul 2012, care s-a finalizat cu o pierdere de 332 milioane lei pentru institutia de credit cu actionariat francez, este un episod exceptional in istoria BRD. Asaltat de intrebarile jurnalistilor care vizau in mod special evolutia sub asteptari consemnata anul trecut de BRD, Lhotte a precizat ca nu sunt motive de panica, subliniind, de asemenea, ca ”banca are un potential impresionant”. ”Trebuie sa tineti seama de faptul ca sunt de putina vreme in Romania si inca descopar banca in fiecare zi. Spre exemplu, saptamana trecuta am vizitat mai multe agentii si am gasit in fiecare unitate persoane foarte profesioniste, care reprezinta garantia valorilor bancii noastre. BRD este solida si nu exista motive de panica”, a declarat Philippe Lhotte. Interesant este faptul ca aceasta a fost unica iesire publica a lui Philippe Lhotte de la preluarea functiei de conducere de la BRD.
Conferinta de presa organizata de ING Bank, in prima parte a lunii martie 2013, cu prilejul anuntarii rezultatelor financiare din 2012 a consemnat prima aparitie publica a noului CEO al bancii, polonezul Michal Szczurek. Practic, evenimentul a adus in prim-plan tabloul transferului de putere care s-a produs anul anterior, cand lui Misu Negritoiu i-a fost retrasa functia executiva incepand din luna septembrie, primind titulatura mai mult onorifica de presedinte non-executiv. Chiar si asa, Misu Negritoiu a fost cel care a dat tonul declaratiilor, facand o prezentare succinta a situatiei ”excelente” in care se afla banca olandeza. Principalul mesaj transmis de fostul sef al institutiei de credit in cuvantul de deschidere s-a referit la forta de care beneficiaza ING Bank in prezent, vizibila in rezultatele financiare din 2012, care au fost cele mai bune din istoria bancii. ”Avem o conducere executiva noua, tanara, performanta si cu experienta, ce beneficiaza de toate ingredientele care conduc la succes”, a subliniat Misu Negritoiu, dand apoi cuvantul lui Michal Szczurek. Noul CEO al ING Bank si-a intrat bine in rol, beneficiind de intreaga atentie a jurnalistilor pe intreaga durata a conferintei, in timp ce Misu Negritoiu a privit si ascultat ca un elev silitor. ”Am preluat conducerea ING Bank in septembrie 2012, avand experiente anterioare in tari din Europa si Asia. Am gasit o banca solida si un mare potential de crestere, pe care imi doresc sa-l dezvolt. Rezultatele anilor trecuti dau dovada de sanatatea afacerii ING si ne permit sa continuam cresterea intr-un mod rapid si inteligent, concentrandu-ne pe ariilor noastre de expertiza – produse si servicii moderne, usor de folosit, care contribuie la o mai buna experienta in materie de servicii bancare, in beneficiul clientilor nostri”, a precizat Michal Szczurek, CEO ING Bank.
9. Investitii masive in extinderea si imaginea Volksbank
Volksbank isi face publice planurile de dezvoltare pe piata autohtona, anuntand investitii de 20 de milioane de euro in rebranding si renovarea retelei de sucursale pe tot parcursul anului 2013, inclusiv pentru deschiderea a 9 sucursale noi, dupa ce a inchis in ultimii trei ani 50 de sucursale. “Avem in plan extinderea retelei. Pana la sfarsitul lui 2013, vom deschide 9 sucursale noi, in orase mari, cu peste 50.000 de locuitori. Aceasta este cea de-a treia etapa a planului nostru de optimizare a retelei. intr-o prima faza, care a demarat in 2010, ne-am orientat catre reorganizare. Acest proces a presupus inclusiv inchiderea sucursalelor care nu erau performante”, a spus Lucian Cojocaru, vicepresedintele bancii. Numarul de unitati a scazut din 2010 si pana in a doua parte a anului trecut cu 50 de sucursale, reteaua fiind redusa de la 181 la 131. “Ce-a de-a doua etapa a fost renovarea si modernizarea sucursalelor existente. Iar cea de-a treia etapa, in mod natural, este extinderea retelei pentru a valorifica potentialul pietei”, a continuat Cojocaru. Numarul de angajati din reteaua bancii a scazut de la 803 in 2010, la 533 in 2013.
10. Raiffeisen Bank a inaugurat Centrul Operational de la Brasov
Raiffeisen Bank a inaugurat oficial in luna octombrie 2013 Centrul Operational Brasov, aflat pe Platforma Tractorul, la Coresi Business Park. Pe parcursul anului 2012 si in 2013 au fost transferate de la Bucuresti o serie de activitati operationale: procesarea tranzactiilor, a popririlor, activitatile specifice de call center, analiza si administrarea creditelor persoane fizice si colectarea creditelor. In prezent la Centrul Operational Brasov al Raiffeisen Bank lucreaza aproape 600 de oameni. „Deschiderea Centrului Operational Brasov a fost o decizie strategica a bancii. Ne-am propus sa eficientizam costurile si in acelasi timp sa simplificam procesele operationale. Am analizat mai multe posibile locatii si am ales Brasovul in primul rand datorita calitatii fortei de munca, dar si a localizarii geografice. Esential a fost sa facem acest transfer treptat, in asa fel incat indicatorii de calitate pe care ii monitorizam strict sa se mentina cel putin la acelasi nivel”, a declarat Carl Rossey, Vicepresedinte Operatiuni si IT. „Centrul Operational Brasov este unul dintre cele mai importante proiecte ale echipei Raiffeisen Bank in ultimii ani si sunt bucuros ca este unul de succes. A fost un efort sustinut timp de 18 luni al echipei de proiect, dar si al colegilor care au asigurat transferul de cunostinte, al celor din IT. De asemenea am acordat cea mai mare atentie procesului de recrutare, pentru ca oamenii pe care i-am ales sunt factorul numarul 1 de succes. In acest proiect succesul inseamna sa fim mai eficienti si in acelasi timp sa furnizam clientilor servicii de o calitate imbunatatita. Un asemenea proces nu este niciodata finalizat si am creat o intreaga infrastructura care sa ne permita imbunatatirea continua”, a spus Steven van Groningen, Presedinte &CEO Raiffeisen Bank.