România va avea strategie naţională de educaţie financiară! Pe 11 aprilie, de Ziua Educatiei Nationale, Guvernul a adoptat Strategia națională de educație financiară pentru perioada 2024-2030, prin care România își propune să crească nivelul de cunoștințe și competențe al românilor și al operatorilor economici în domeniul financiar, astfel încât să poată lua decizii legate de bani în cunoștință de cauză și după evaluarea cât mai corectă a oportunităților, dar și a riscurilor.
Bogdan Neacșu, ARB: Strategia naţională, piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional
„România va avea o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional”, declara Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema „Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare”.
„Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor. În ultimii mai bine 15 ani, România a cunoscut un proces de dezvoltare accelerat, care este surprins de evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali şi care în acelaşi timp este vizibil pe toate palierele societăţii româneşti şi în fiecare sector de activitate. În această perioadă România a înregistrat constant unul dintre cele mai importante ritmuri de creştere economică de la nivel european, ceea ce a susţinut procesul de convergenţă către economiile europene dezvoltate. Progresele s-au reflectat şi în creşterea gradului de bunăstare economică individuală”, a spus Bogdan Neacşu, citat de Agerpres.ro.
Educația financiară aduce bunăstarea pe termen lung, a noastră și a comunității
Educația financiară ar trebui să nu se rezume doar la însușirea unui nivel acceptabil de cunoștințe în domeniul financiar. Este importantă dobândirea unor competențe și adoptarea unor atitudini și comportamente menite să schimbe viața de zi cu zi. Educația financiară se referă în general la abilitatea de a înțelege cum funcționează banii: modul în care banii sunt câștigați, gestionați și investiți.
În acest sens, este important să fie înțelese principiile de bază ale alfabetizării financiare, cum ar fi: stabilirea obiectivelor financiare, bugetarea, economisirea, investițiile, dobânda și creditarea.
Cum te ajută educația financiară
Concret, educația financiară îi ajută pe oameni să își mențină un echilibru financiar, îi învață cum să își gestioneze veniturile și să cheltuiască chibzuit, cum să facă economii pentru situații neprevăzute, cum să acumuleze bani sau să folosească diverse instrumente financiare.
Strategiile naționale de educație financiară au apărut inițial pe agenda publică a țărilor dezvoltate la începutul anilor 2000. Conform studiilor OECD, față de anul 2011, când 26 de țări aveau o strategie națională de educație financiară, în 2015 s-a observat o extindere a acestor practici, tot mai multe ţări hotărând să coordoneze şi să promoveze activități colective pentru îmbunătățirea capabilității financiare în rândul populației. România se afla, la acel moment, printre cele 5 țări care planificau elaborarea unei astfel de strategii.
Instituțiile financiare și băncile comerciale au înteles că educația financiară devine educație pentru viață
În ultimii ani, în România s-au dezvoltat multe programe de educație financiară, în mare parte inițiative bancare private – bănci comerciale, BNR și ARB – care s-au adresat în principal elevilor și profesorilor, cu progrese remarcabile datorită organizării lor consecventă.
România se poziționează în rândul statelor europene fruntașe în ceea ce privește susținerea și introducerea educației financiare ca disciplină obligatorie. Începând din anul școlar 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a. România, Cehia, Danemarca, Portugalia și Suedia sunt câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene care au introdus educația financiară ca disciplină obligatorie, de sine stătătoare sau prin intermediul altor discipline.
20 de state europene care au efectuat aceste demersuri privind obligativitatea educației financiare
La nivel european, sunt 20 de state care au efectuat aceste demersuri privind obligativitatea acestei discipline, ca temă principală sau ca subtemă. De asemenea, toți elevii din învățământul preuniversitar din România pot beneficia de cursuri opționale de educație financiară printr-o serie de programe și proiecte derulate în ultimii
ani.
Cu toate acestea, este necesar ca întreaga populație să beneficieze de educație financiară. Prin educație ne putem crește abilitățile privind administrarea eficientă a banilor, evităm sau cel puțin putem diminua stresul financiar și severitatea crizelor financiare la nivel individual și familial.
Scopul strategiilor naționale de educație financiară
Cum spuneam, scopul final este bunăstarea pe termen lung, ce ne va aduce, în final, la bunăstarea comunității din care facem parte, a țării. Și toate aceste beneficii prin îmbunătățirea abilităților de a administra mai bine finanțele personale și de a evita sau cel puțin de a diminua stresul financiar și severitatea crizelor financiare la nivel individual și familial.
Ce pot invăța oamenii prin educație financiară:
- funcționarea mecanismelor economice și financiare;
- administrarea eficientă a banilor și luarea unor decizii financiare informate. Spre exemplu, creșterea accesibilității produselor de creditare vine si cu o creștere a responsabilității din partea consumatorului de a evalua capacitatea de a rambursa datoria.
- înțelegerea drepturilor consumatorilor și a instrumentelor disponibile pentru a evita situațiile de criză financiară. Exemplu. Riscul de a cheltui în exces în detrimentul economisirii;
- înțelegerea drepturilor și obligațiilor cetățenilor plătitori de taxe și impozite;
- consolidarea comportamentelor de economisire în rândul populației încurajând principiul gestiunii eficiente și investițiile în planuri pe termene mai îndelungate. Exemplu. Provocări legate de pensionare și sistemul de pensii român de tipul pay-as-you-go (PAYG), bazat pe solidaritatea între generații, ce se poate confrunta cu provocări majore pe fondul îmbătrânirii populației, migrației și creșterii speranței de viață;
- asigurarea unei bune înțelegeri a riscurilor și a unei modalități corecte de a gestiona datoriile și obligațiile fiscale;
- promovarea și încurajarea folosirii asigurărilor pentru a se proteja în cazul unor evenimente neașteptate.
La 17 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România avea nevoie ca educația financiară să devină o prioritate la nivel național
În timpul pandemiei COVID-19 importanța creșterii gradului de incluziune financiară s-a amplificat odată cu accelerarea digitalizării. Doi din trei români (69%) utilizează produse și servicii bancare de orice fel, arată concluziile Studiului Global Findex 2021 realizat de Banca Mondială. În acest context, este evident ca îmbunătățirea nivelului de educație financiară poate conduce la creșterea bunăstării financiare a oamenilor.
În 2018, la inițiativa BNR, a fost semnat un Acord de colaborare între Ministerul Educației (ME), Ministerul Finanțelor (MF), Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Asociația Română a Băncilor (ARB), pentru realizarea unor activități comune în domeniul educației financiare, inclusiv elaborarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară.
Realizarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară este o soluție deja validată de practica europeană și internațională pentru a impulsiona creșterea gradului de educație financiară în rândul românilor. Dup acest acord de parteneriat, a fost lansatăplatforma de educaţie financiară www.edu-fin.ro. Acesta este o baze de date pentru proiectele de educaţie financiară din România şi o platformă cu sfaturi practice pentru toţi cei care doresc să-şi dezvolte cunoştinţele, atitudinea şi comportamentul financiar.
Aici, toți dezvoltatorii de proiecte își pot promova la nivel național programele de educație într-un mod integrat și la momentul actual unde se regăsesc peste 120 de programe de educaţie financiară.