În această dimineață, Institutul National de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei, în luna martie, a scăzut la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar serviciile cu 10,20%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.
Iar cifrele de astăzi dau speranță. NU pentru că prețurile vor scădea, ele vor continua să crească, însă tot mai lent. Dar, sunt date pozitive ce susțin cauza pentru prima reducere a ratei dobânzii, din luna mai.
Inflația din România a coborât la 6,6% în martie, peste așteptările economiștilor care estimau că vom ajunge la 6,7- 6,8%. De ce este o veste bună? Cifrele pozitive de astăzi vor da încrederea necesară Băncii Centrale pentru a începe mult așteptata tăiere de dobândă, spun anali;tii. Astfel, chiar dacă vom asista la mișcări prudente de la BNR luna mai poate aduce relaxarea monetară mult așteptată.
BCR: Inflația din martie cimentează perspectiva pentru prima reducere a dobânzii BNR la ședința din 13 mai
„Inflaţia din martie consolidează opinia privind prima reducere a ratei BNR la şedinţa de politică monetară din 13 mai. Cu toate acestea, având în vedere componentele inflaţiei core pe servicii şi produse nonalimentare, care sunt dificil de redus, există riscul ca dobânda cheie la final de an să fie mai mare de 5,75%, cât este prognoza noastră, deoarece BNR ar putea deveni dependentă de date în cazul în care presiunile salariale se amplifică”, este opinia economistul-şef al BCR, Ciprian Dascălu, într-o analiză asupra evoluţiei inflaţiei a ERSTE Bank/ BCR.
ING: Cifrele pozitive de la INS deschid calea pentru prima reducere a ratei de dobândă cu 25 pb, la următoarea reuniune a BNR din luna mai
Iar economiștii ING au transmis astăzi că „aceste rezultate deschid calea pentru o primă reducere a ratei de dobândă cu 25 pb, la următoarea reuniune a BNR din mai, asistând la un ciclu prudent de relaxare”.
Însă, ING a crescut ușor estimarea privind nivelul inflației la final de an – de la 4,7% la 4,8%, cu 0,1 puncte procentuale peste proiecția BNR, dar păstrează nivel dobânzii cheie la 6%, la final de 2024.
Asta după ce în martie avem evoluții pozitive atât în ceea ce privește inflația alimentară, cât și cea a serviciilor. Datele analizate de ING arată că inflația alimentară a scăzut de la 4,4% la 2,8% (în coridorul țintei de inflație – un progres semnificativ față de 21,5% înregistrat cu un an înainte în martie 2023).
În ceea ce privește inflația serviciilor, progresul este unul mai mic și încă nu a ajuns la o singură cifră – se situează la 10,2%, se mai arat[ ]n analiza ING.
INS. În martie 2024, preţul serviciilor poştale a urcat cu 26,94%, comparativ cu martie 2023, cel al detergenţilor cu 24,36%, iar cel al medicamentelor cu 23,70%.
Mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 2,81% comparativ cu martie 2023. Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la conserve din fructe (12,35%), alte produse alimentare (10,75%) şi carne de vită (10,30%), arată datele venite de la Statistică.
Ieftiniri au fost consemnate la făină -30,59%, produse de morărit -29,03% şi la mălai -27,02%. Faţă de luna februarie 2024, cel mai mult s-au scumpit margarina (4,97%), cartofii (2,11%) şi alte legume şi conserve de legume (1,89%).
La capitolul mărfuri nealimentare, în martie 2024, faţă de martie 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenţii, cu 24,36%, medicamentele, cu 23,70%, şi articolele medicale 20,89%. Energia electrică s-a ieftinit cu 0,94%.
În ceea ce priveşte serviciile, în ultimul an cel mai mult au crescut tarifele pentru serviciile poştale cu 26,94%, apă, canal şi salubritate – plus 16,37%, şi serviciile de îngrijire medicală, cu 13,79%.
Potrivit INS, rata anuală a inflaţiei în luna martie 2024 comparativ cu luna martie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,7%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,3%.
UPDATE: BCE menține dobânzile neschimbate
Banca Centrală Europeană tocmai a anunțat că menține toate ratele dobânzilor de politică neschimbate. Presiunile inflaționiste sunt în scădere, iar BCE spune că fi oportun să se reducă nivelul actual de restricție de politică monetară. Este pentru prima dată când BCE vorbește despre reduceri de rate în anunțul său oficial de politică.
„Dacă evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflaţiei, dinamica inflaţiei de bază şi robusteţea transmisiei politicii monetare i-ar întări în continuare certitudinea cu privire la convergenţa de o manieră susţinută a inflaţiei către ţintă, ar fi adecvată reducerea nivelului actual de restrictivitate a politicii monetare”, se precizează în comunicatul BCE.
Citește și