Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Istorie. De ce este important că România va avea strategie naţională de educaţie financiară! Bogdan Neacșu, ARB: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Istorie. De ce este important că România va avea strategie naţională de educaţie financiară! Bogdan Neacșu, ARB: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară
Stiri de top

Istorie. De ce este important că România va avea strategie naţională de educaţie financiară! Bogdan Neacșu, ARB: „Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”. Scopul strategiei naționale și cum te ajută alfabetizarea financiară

Gabriela Dinu
Last updated: 15/04/2024 9:40
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
Bogdan Neacşu, ARB
SHARE

România va avea strategie naţională de educaţie financiară! Pe 11 aprilie, de Ziua Educatiei Nationale, Guvernul a adoptat Strategia națională de educație financiară pentru perioada 2024-2030, prin care România își propune să crească nivelul de cunoștințe și competențe al românilor și al operatorilor economici în domeniul financiar, astfel încât să poată lua decizii legate de bani în cunoștință de cauză și după evaluarea cât mai corectă a oportunităților, dar și a riscurilor.

Contents
Bogdan Neacșu, ARB: Strategia naţională, piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţionalEducația financiară aduce bunăstarea pe termen lung, a noastră și a comunitățiiCum te ajută educația financiarăInstituțiile financiare și băncile comerciale au înteles că educația financiară devine educație pentru viață20 de state europene care au efectuat aceste demersuri privind obligativitatea educației financiareScopul strategiilor naționale de educație financiarăLa 17 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România avea nevoie ca educația financiară să devină o prioritate la nivel național

Bogdan Neacșu, ARB: Strategia naţională, piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional

„România va avea o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional”, declara Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema „Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare”.

„Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor. În ultimii mai bine 15 ani, România a cunoscut un proces de dezvoltare accelerat, care este surprins de evoluţia principalilor indicatori economici şi sociali şi care în acelaşi timp este vizibil pe toate palierele societăţii româneşti şi în fiecare sector de activitate. În această perioadă România a înregistrat constant unul dintre cele mai importante ritmuri de creştere economică de la nivel european, ceea ce a susţinut procesul de convergenţă către economiile europene dezvoltate. Progresele s-au reflectat şi în creşterea gradului de bunăstare economică individuală”, a spus Bogdan Neacşu, citat de Agerpres.ro.

Educația financiară aduce bunăstarea pe termen lung, a noastră și a comunității

Educația financiară ar trebui să nu se rezume doar la însușirea unui nivel acceptabil de cunoștințe în domeniul financiar. Este importantă dobândirea unor competențe și adoptarea unor atitudini și comportamente menite să schimbe viața de zi cu zi. Educația financiară se referă în general la abilitatea de a înțelege cum funcționează banii: modul în care banii sunt câștigați, gestionați și investiți.

În acest sens, este important să fie înțelese principiile de bază ale alfabetizării financiare, cum ar fi: stabilirea obiectivelor financiare, bugetarea, economisirea, investițiile, dobânda și creditarea.

Cum te ajută educația financiară

Concret, educația financiară îi ajută pe oameni să își mențină un echilibru financiar, îi învață cum să își gestioneze veniturile și să cheltuiască chibzuit, cum să facă economii pentru situații neprevăzute, cum să acumuleze bani sau să folosească diverse instrumente financiare.

Strategiile naționale de educație financiară au apărut inițial pe agenda publică a țărilor dezvoltate la începutul anilor 2000. Conform studiilor OECD, față de anul 2011, când 26 de țări aveau o strategie națională de educație financiară, în 2015 s-a observat o extindere a acestor practici, tot mai multe ţări hotărând să coordoneze şi să promoveze activități colective pentru îmbunătățirea capabilității financiare în rândul populației. România se afla, la acel moment, printre cele 5 țări care planificau elaborarea unei astfel de strategii.

Instituțiile financiare și băncile comerciale au înteles că educația financiară devine educație pentru viață

În ultimii ani, în România s-au dezvoltat multe programe de educație financiară, în mare parte inițiative bancare private – bănci comerciale, BNR și ARB – care s-au adresat în principal elevilor și profesorilor, cu progrese remarcabile datorită organizării lor consecventă.

România se poziționează în rândul statelor europene fruntașe în ceea ce privește susținerea și introducerea educației financiare ca disciplină obligatorie. Începând din anul școlar 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a. România, Cehia, Danemarca, Portugalia și Suedia sunt câteva dintre statele membre ale Uniunii Europene care au introdus educația financiară ca disciplină obligatorie, de sine stătătoare sau prin intermediul altor discipline.

20 de state europene care au efectuat aceste demersuri privind obligativitatea educației financiare

La nivel european, sunt 20 de state care au efectuat aceste demersuri privind obligativitatea acestei discipline, ca temă principală sau ca subtemă. De asemenea, toți elevii din învățământul preuniversitar din România pot beneficia de cursuri opționale de educație financiară printr-o serie de programe și proiecte derulate în ultimii
ani.

Cu toate acestea, este necesar ca întreaga populație să beneficieze de educație financiară. Prin educație ne putem crește abilitățile privind administrarea eficientă a banilor, evităm sau cel puțin putem diminua stresul financiar și severitatea crizelor financiare la nivel individual și familial.

Scopul strategiilor naționale de educație financiară

Cum spuneam, scopul final este bunăstarea pe termen lung, ce ne va aduce, în final, la bunăstarea comunității din care facem parte, a țării. Și toate aceste beneficii prin îmbunătățirea abilităților de a administra mai bine finanțele personale și de a evita sau cel puțin de a diminua stresul financiar și severitatea crizelor financiare la nivel individual și familial.

Ce pot invăța oamenii prin educație financiară:

  • funcționarea mecanismelor economice și financiare;
  • administrarea eficientă a banilor și luarea unor decizii financiare informate. Spre exemplu, creșterea accesibilității produselor de creditare vine si cu o creștere a responsabilității din partea consumatorului de a evalua capacitatea de a rambursa datoria.
  • înțelegerea drepturilor consumatorilor și a instrumentelor disponibile pentru a evita situațiile de criză financiară. Exemplu. Riscul de a cheltui în exces în detrimentul economisirii;
  • înțelegerea drepturilor și obligațiilor cetățenilor plătitori de taxe și impozite;
  • consolidarea comportamentelor de economisire în rândul populației încurajând principiul gestiunii eficiente și investițiile în planuri pe termene mai îndelungate. Exemplu. Provocări legate de pensionare și sistemul de pensii român de tipul pay-as-you-go (PAYG), bazat pe solidaritatea între generații, ce se poate confrunta cu provocări majore pe fondul îmbătrânirii populației, migrației și creșterii speranței de viață;
  • asigurarea unei bune înțelegeri a riscurilor și a unei modalități corecte de a gestiona datoriile și obligațiile fiscale;
  • promovarea și încurajarea folosirii asigurărilor pentru a se proteja în cazul unor evenimente neașteptate.

La 17 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România avea nevoie ca educația financiară să devină o prioritate la nivel național

În timpul pandemiei COVID-19 importanța creșterii gradului de incluziune financiară s-a amplificat odată cu accelerarea digitalizării. Doi din trei români (69%) utilizează produse și servicii bancare de orice fel, arată concluziile Studiului Global Findex 2021 realizat de Banca Mondială. În acest context, este evident ca îmbunătățirea nivelului de educație financiară poate conduce la creșterea bunăstării financiare a oamenilor.

În 2018, la inițiativa BNR, a fost semnat un Acord de colaborare între Ministerul Educației (ME), Ministerul Finanțelor (MF), Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Asociația Română a Băncilor (ARB), pentru realizarea unor activități comune în domeniul educației financiare, inclusiv elaborarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară.

Realizarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară este o soluție deja validată de practica europeană și internațională pentru a impulsiona creșterea gradului de educație financiară în rândul românilor. Dup acest acord de parteneriat, a fost lansatăplatforma de educaţie financiară www.edu-fin.ro. Acesta este o baze de date pentru proiectele de educaţie financiară din România şi o platformă cu sfaturi practice pentru toţi cei care doresc să-şi dezvolte cunoştinţele, atitudinea şi comportamentul financiar.

Aici, toți dezvoltatorii de proiecte își pot promova la nivel național programele de educație într-un mod integrat și la momentul actual unde se regăsesc peste 120 de programe de educaţie financiară.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: educatie financiară, Bogdan Neacșu, dobanda, competente, credite, strategie naţională de educaţie financiară, depozite, educatie bunastare, BNR, economisire, ARB, bani, investitii, Guvern
Gabriela Dinu 15/04/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article De ce scăderea inflației nu trebuie trecută cu vederea. ING: Cifrele pozitive de la INS deschid calea pentru prima reducere a dobânzii cu 25 pb, la următoarea reuniune a BNR din luna mai
Next Article BCE urmează să reducă ratele dobânzilor în iunie, spune Villeroy de Galhau

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

17 ore ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

18 ore ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

18 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

19 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?