Răspândirea rapidă a coronavirusului este o lovitură severă pentru economia mondială. Desigur, amploarea pagubelor depind de cât de rapid și de cât de eficient este stopat focarul. Indiferent de traiectoria epidemiei, acesta este un moment important pentru economia Chinei.
În perioadele cu probleme economice, China își „îndreaptă” fața către bănci. A fost calea folosită de guvern pentru a pompa bani în economie, în criza de acum 10 ani. Iar analiștii de la The Banker consideră că este tot mai clar că băncile vor fi cele chemate, din nou, pentru a sprijini economia, după criza cu răspândirea coronavirusului.
Problema este că băncile din prezent sunt direct afectate față de perioada din 2008-09. De ce? Băncile sunt direct afectate de coronavirus, ceea ce nu a fost cazul în criză, iar bilanțurile băncilor lor vor suferi puternic, dacă epidemia se transformă în pandemie sau nu încetinește.
Unii analiști prevăd o creștere economică a Chinei ce a scăzut sub 4% în primul trimestru al anului 2020, adică o scădere de două puncte procentuale față de estimările anterioare. Iar trimestrele lente vor urma dacă virusul nu este stopat.
În acest context, întreprinderile mici sunt vulnerabile, iar băncile se aștepta la o creștere a creditelor neperformante. O agenție de rating a creat și un scenariu fatidic în care sunt necesari 800 de milioane de dolari suplimentari pentru împrumuturile neperformante. Această injecție de capital va duce sectorul bancar chinez la împrumuturi neperformante de 6,3%, pana la 1100 miliarde dolari.
Dacă ne uităm înapoi la criza din 2008-09, băncile chineze nu au avut de suferit, nu exista un impact direct asupra bilanțurilor lor, deoarece activele negative subprime (care au provocat criza financiară) au fost deținute în mare parte de băncile occidentale. În plus, acestea erau într-o stare robustă, cu mult capital de rezervă.
Azi, însă, profiturile bancare chineze sunt sub presiune și, chiar dacă Banca Populară Chineză este gata să reziste injecțiilor uriașe de lichiditate în sistemul financiar, precum și reducerilor de dobândă, nu este clar dacă această strategie va fi eficientă. Din nou.
Oricum, investitorii vor fi precauți cu privire la băncile chineze până când situația devine mai clară.
Băncile chineze se vor confrunta cu o creștere a creditelor neperformante ca urmare a izbucnirii coronavirusului, iar băncile internaționale trebuie să se bazeze pe finanțarea lanțurilor de aprovizionare, potrivit analizei citate.
De asemenea, există implicații pe termen lung pentru băncile globale, deoarece există riscuri ale companiilor de finanțare internaționale cu lanțuri de aprovizionare globale.
Șocul coronavirus arată cât de fragile pot fi instituțiile finaciare globale la o serie tot mai largă de riscuri. Băncile internaționale trebuie să se uite din nou la expunerile la risc, luând în considerare acești factori noi, potrivit The Banker.
Impactul economic este deja resimțit în China, epicentrul focarului
Nu este prea devreme să știm exact impactul coronavirusului asupra economiei globale și a lanțului de aprovizionare.
Perioada grea pentru a doua cea mai mare economie din lume abia acum vine. Marile centre de producție urbană și financiară au rămăs parțial închise, muncitorii migranți nu se pot întoarce la muncă, iar fabricile nu pot obține materii prime sau nu își livreză mărfurile în mod fiabil.
O analiză Saxo Bank spune ca noul coronavirus va reduce creșterea economică globală pe anul acest cu 0,2% sau 0,3%. Unii anali8şti consideră această ipoteză optimistă.
Deja semnalele sunt tot mai evidente, China a decis să întârzie publicarea mai multor date economice, inclusiv activitatea comercială pe ianuarie, vânzările cu de-amănuntul și mulți alți indicatori.
Practic, avem mult loc pentru bănuieli. Cu toate acestea, avem deja câteva indicii ce arată că încetinirea economică din T1 va fi, cel mai probabil, mai importantă decât se estimase inițial.