BNR implementeaza un sistem de salarizare care recunoaste si recompenseaza performanta, precum si contributia la atingerea obiectivelor institutiei, ca parte unui proiect de schimbare organizationala, a declarat directorul de resurse umane (HR) al BNR, Mugur Tolici. Mugur Tolici a subliniat ca, in BNR, „nu mai exista cariera pe viata, conceptul de ‘Job for life’ in Banca Nationala nu mai exista”.
„Este mai mult decat un proiect de resurse umane, este un proiect de schimbare organizationala, iar scopul urmarit este crearea unui mediu care sa recunoasca, sa incurajeze si sa recompenseze performanta. Schimbarile din piata muncii, schimbarea generatiilor, impun un cadru care sa sustina performanta (…) Trebuie facut mai mult cu mai putine resurse. Sunt mai multe sarcini, mai multe responsabilitati, dar resursele sunt limitate, si financiar, dar mai ales in domeniul fortei de munca calificate”, a spus directorul de resurse umane al BNR.
Profil de candidat la BNR:
In legatura cu profilul potentialilor angajati la Banca Centrala, directorul de resurse umane al BNR a afirmat ca aceste ‘persoane trebuie sa fie compatibile cu mediul oferit de banca, fiind capabile de comunicare, cooperare, orientare catre rezultate si sa dovedeasca integritate, gandire analitica sau strategica’.
Ce vor noii angajati
Acesta a afirmat ca „generatia noua are un specific care cere o transformare institutionala pentru a putea tine pasul cu trendurile actuale (…) Generatia Y are cu totul alta abordare (decat cea dinaintea sa – n.r.). Vrea mult mai mult decat un salariu si stabilitate, asa cum era de multe ori cazul cu generatiile anterioare. Vrea un loc de munca placut, vrea flexibilitate, dinamism, recunoasterea meritelor. Vrea vizibilitate si, in cazul in care nu primeste aceste lucruri, pleaca”.
In legatura cu derularea acestui proces de transformare institutionala, pentru care s-a apelat la un consultant extern, Hay Group, directorul de resurse umane al BNR a aratat ca ‘s-a pornit cu evaluarea posturilor si crearea modelului de posturi, crearea familiilor de joburi (…) Odata identificata contributia fiecarui post la atingerea obiectivelor institutiei, (a fost conceput – n.r.) un sistem de salarizare care recunoaste si recompenseaza atât contributia specifica postului cât si performanta individuala’.
„Cheia acestei transformari institutionale este sistemul de salarizare care recunoaste si recompenseaza performanta si, astfel, intr-un fel, se trece de la o abordare egalitarista, pe baza grilelor de salarizare, la o recompensare specifica performantei”, a mai spus Mugur Tolici.