Bancile lovite de criza au mai fost afectate si de alte probleme. Institutiile romanesti au resimtit bine efectele crizei financiare, atat pe cele ce tin de creditare cat si cele ce tin de imagine si costuri. O simpla radiografie a imprumuturilor acordate de banci, ne arata o de(cadere) a sistemului. O statistica fabuloasa: in 2008, bancile acordau credite in valoare de un milion de ori mai mare decat imprumuturile de azi, potrivit unei analize Incont.ro
Practic, la inceputul acestui an, bancile au acordat credite in lei in valoare de un milion de ori mai putin, respectiv credite in valuta in valoare de 780.000 de ori mai putin decat imprumuturile aprobate in urma cu cinci ani. O cifra uriasa.
Specialisti in analizarea si aprobarea dosarelor de credit, cu ani de experienta in spate, au impartasit cateva dintre secretele unui job in industria bancara, cu avantajele si dezavantajele sale. Ei darama, astfel, mituri si legende privind mediul corporatist ideal.
Un fost angajat marturiseste ca atunci cand nu se solicitau suficiente imprumuturi, angajatii erau incurajati sa „dea drumul la credite, pe ideea, daca avem ce lucra, avem un job”. Adica, de a gasi modalitati de aprobare a dosarelor respective, chiar daca nu intruneau toate conditiile.
„Eram presati sa rezolvam cat mai multe credite. Zilnic eram amenintati cu plecarea”
„Aprobatul dosarelor care nu indeplineau neparat toate conditiile se facea mai mult la creditele de nevoi personale. Acolo se mergea la greu pe chestiunea asta. De exemplu, aveam o data ratingul clientului – un indicator alcatuit din zona din care provenea, din comportamentul de plata – daca avea credite, daca le platise sau nu – toate astea apareau in biroul de credit, in centrala riscurilor bancare. Ulterior, am eliminat chestiunea cu creditele anterioare, pentru ca altfel nu mai puteai sa dai credite. Aproape toti clientii mai avusesera imprumuturi. Daca avea, de exemplu, mai multe carduri de credit pe care nu si le achitase, exista inca o indicator in functie de perioada de intarziere. Daca avea credite din ultima categorie nu i se aproba creditul sub nicio forma. De datoriile neplatite se tine cont, in general, vreo 5-7 ani”, dezvaluie sursa.
Citeste analiza pe Incont.ro