Fara banci puternice, tara nu va putea alerga prea repede catre o economie competitiva, scrie Adrian Vasilescu in Ziarul Financiar. O economie puternica inseamna incerede, in azi, in maine (vezi perioada de crestere economica – „romantismul bancar”). Increderea inseamna viitor. Atat pentru banci cat si pentru clienti. Inseamna normalitate, parteneriate, economie de piata.
Citeste analiza reprezentantului BNR, aici
„Creditarea s-a restrans dramatic in Romania in anii crizei. Ca pretutindeni in lume. Cererile de credit in general, cele de credit ipotecar indeosebi sunt intoarse pe o parte si pe alta, analizele sunt mai… am vrut sa scriu riguroase, dar poate sunt doar mai meticuloase; criteriile mai severe. Vremea romantismului bancar, de pana in 2008, a trecut. Acum se cauta un drum nou. Negasit inca.
Fara banci puternice, tara nu va putea alerga prea repede catre o economie competitiva. Activitatea bancara este insa riscanta. Nici macar in cele mai performante economii, nu toate creditele sunt rambursate.
Tara are nevoie de o sursa solida de creditare a economiei reale si a populatiei. Atat de solida, incat sa confere creditului mult ravnita sustenabilitate. Ceea ce ar insemna recastigarea unei reale increderi in viitor atat de catre banci, cat si de catre clientii bancilor, fie companii sau cercuri largi ale populatiei.
La banca nu se sta la coada, ca la oricare magazin, unde cand iti vine randul ceri marfa, o platesti si pleci. Aici poti sa ajungi la ghiseu, sa soliciti un credit, iar banca sa nu ti-l dea. Important este insa ca banca sa nu refuze creditarea doar pentru ca sefii ei pleaca de la simple suspiciuni de neincredere, uneori cauzate de o analiza nu indeajuns de profunda. Si de profesionala. Mai ales acum, in vremuri de criza, un NU e adeseori mai tentant decat un DA.”