Cursul BNR leu/euro de ieri mai mare cu trei bani a rascolit piata. Exportatorii sunt in extaz, insa romanii cu credite asteapta zile mai bune. Analistii s-au „pus” pe facut profetii, spun ca deprecierea cursului pune frana eventualelor excese din partea politicienilor. Pana la frana politicienilor, vom asista la frana platilor la credite sau facturi, chirii in euro.
Cei care au credite in valuta platesc la o rata medie de 300 de euro, cu 50 de lei mai mult decat acum un an. Asta in cazul in care nu decid sa astepte inca o saptamana, asa cum ne-au declarat tot mai multi clienti, pentru a vedea cum va evolua cursul.
Bancherii sunt linistiti. Cursul va fi stabil!
„Nu credem ca vom avea o depreciere semnificativa dar vor fi momente cand vom vedea cotatii de 4,60 poate spre 4,70 dupa cum este posibil sa vedem cotatii de 4,40. In zilele urmatoare este posibil sa vedem un curs de 4.6”, declara Eugen Sinca, economist sef BCR.
Ionut Dumitru, economistul-sef la Raiffeisen Bank precizeaza: „Din punct de vedere economic, sunt toate premisele pentru a avea o stabilitate a cursului, noi vedem un curs in jurul lui 4,48 – 4,50 cam tot anul, cu posibile deprecieri in episoadele de tensiuni politice, daca vor exista”.
Si seful bancilor, Presedintele ARB, Radu Ghetea, a evidentiat ca “In opinia mea, daca ne uitam la deciziile BNR de cand a modificat rezervele minime obligatorii, au existat astfel de pusee ale cursului si este vorba de cateva saptamani. Cursul isi va reveni, cu sau fara interventia BNR.”
Claudiu Cazacu, analist financiar spune: „Dupa ce a spart pragul de 4,50, a fost o furie la cumpararea de euro. A fost chiar peste 4.53. Acum suntem intr-o zona de consolidare si de obicei ea sugereaza o continuare de depreciere a leului. Estimarea noastra era ca in cateva saptamani sa atingem pragul de 4,55. Cred ca termenul a fost devansat”.
Si cei de la ING Bank, prin Vlad Muscalu, prevedeau un inceput dificil pentru leu inca din primele zile ale anului. „Primul trimestru ar putea sa fie unul destul de dificil pentru moneda nationala, iar in general anul acesta ar putea sa aduca inca o depreciere, spunem noi usoara, dat fiind faptul ca deficitul de cont curent va ramane relativ ridicat, iar intrarile de capital sub forma investitiilor straine directe vor fi probabil destul de modeste, cum au fost si anul trecut”, a subliniat Vlad Muscalu, senior economist ING Bank.