Grupul bancar austriac Erste Group Bank AG nu este multumit de modul in care organismele europene de reglementare au conceput testele de stres la care vor fi supuse bancile europene, teste care, in opinia conducerii bancii, acorda un tratament preferential zonei de sud a Europei, transmite Bloomberg.
Testul la care vor fi supuse bancile in aceasta vara, simuleaza, de exemplu, un declin de 10,1% al Produsului Intern Brut al Cehiei, comparativ cu o contractie de 6,1% in cazul Italiei.
„De ce este regiunea de sud a Europei mai putin afectata decat Cehia sau Croatia?”, s-a intrebat retoris, ieri, directorul general de la Erste, Andreas Treichl, la Adunrea Generala anuala a actionarilor, adaugand: „A avut loc o interventie politica dramatica. Nu vreau sa construiesc scenarii despre acest lucru, dar mie mi se pare ca este ceva foarte ilogic si incorect, si solutionarea acestei situatii va fi una dintre sarcinile noastre in saptamanile si lunile urmatoare”.
Directorul general al Erste, care conduce un grup cu cele mai mari banci din Cehia, Slovacia si Romania, a apreciat ca economia Cehiei este intr-o stare mult mai buna decat majoritatea statelor din sudul Europei. Domnia sa a continuat: „Datoria guvernamentala in Cehia este mult mai mica decat in sudul Europei, conditiile de pe piata muncii sunt mult mai bune, investitiile sunt mai mari, datoria privata este la 84% comparativ cu 250% in zona euro, nivelul de capital al bancilor este la 17% comparativ cu 12% in UE”, a spus Treichl, mentionand: „Nu vad niciun motiv pentru care Cehia ar trebui sa fie afectata de cinci ori mai mult decat sudul Europei”.
Argumentele invocate de Andreas Treichl nu sunt corecte, din cauza ca ignora diferentele care exista intre structurile economiilor din Sudul Europei si cele din Europa Centrala si de Est, precum si sustinerea pe care primele o primesc din partea Bancii Centrale Europene (BCE), considera analistul economic Calin Rechea.
In opinia sa, „tarile din partea sudica a Europei au o structura mult mai diversificata a economiilor, comparativ cu statele din Europa Centrala si de Est. De exemplu, Cehia, desi arata mai bine decat Italia, din punct de vedere al tabloului macroeconomic, este foarte dependenta de prezenta Volkswagen, asa cum tara noastra este dependenta de Dacia. Daca aceste companii si-ar reduce in mod substantial operatiunile, Cehia si Romania ar inregistra scaderi puternice ale productiei industriale si ar intra in recesiune”.