Leonard Orban, a declarat luni ca bancile trebuie sa crediteze mai mult contractantii de proiecte cu fonduri europene si sa dezvolte produse de creditare destinate exclusiv acestora. In acest context, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca la nivelul asociatiei exista deja preocupari pentru ca sistemul bancar sa se implice mai mult in gestionarea de fonduri europene si ca ARB are toata disponibilitatea pentru dialog si cooperare cu MAEur.
Domnia sa a precizat ca ARB va avea mai multe intalniri tehnice si la nivel de conduceri ale bancilor pentru a raspunde solicitarilor MAEur. De asemenea, Ghetea a spus ca in urma acestora s-ar putea realiza setul minimal de indicatori si de parametri comuni, care sa fie aplicati la solicitarea unor credite de co-finantare. „Va fi insa foarte dificil ca acest set de indicatori sa fie impus bancilor comerciale din intregul sistem, pentru ca fiecare va incerca sa se plieze pe normele proprii de creditare”, a spus Ghetea.
[quote_left]NOU: „Bilantul bancilor in 2011 pe piata de fonduri europene” – o analiza prezentata in exclusivitate de BankingNews despre finantarile acordate anul trecut de BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, CEC Bank si Garanti Bank. Pentru informatii unicat click aici![/quote_left]Seful Asociatiei Romane a Bancilor a mai aratat ca banci precum BCR, CEC Bank, UniCredit Tiriac Bank sau Banca Transilvania s-au detasat in interesul lor pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, in timp ce alte banci nu si-au propus in strategia lor co-finantarea proiectelor europene.
Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, a evidentiat ca bancile nu se vor implica mai activ in acest domeniu daca nu se vor gasi solutii pentru reducerea costurilor, mai ales cu provizioanele. Acestea ar putea fi realizate si ar trebui discutate cu Banca Nationala a Romaniei (BNR). El a mai spus ca, daca media europeana a alocarilor pentru IMM-uri din totalul fondurilor europene ajunge la 20%, in Romania alocarea pentru IMM-uri este la numai 3-4%.
Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), singurul din cele sapte programe care se adreseaza mediului de afaceri, IMM-urile au alocate doua miliarde de euro din totalul de trei miliarde euro, in exercitiul de programare financiara 2007-2013, a precizat directorul general al Autoritatii de Management pentru POSCCE, Catalina Melita.