Alegerile prezidentiale din Romania s-au incheiat si cum zice o vorba nemteasca, „sa trecem la treaba”!, ar fi urmatoarea miscare normala. Insa, acum vin notele de plata, dupa cum anunta analistii. Masurile sociale luate pana acum de Guvern, in plina campanie electorala, adica majorarea salariilor unor bugetari sau a pensiilor, va ridica nota de plata la cateva miliarde de lei, au calculat specialistii. Fiori reci pe sira spinarii au si bancherii, care considera ca nu mai trebuie facute excese si ca cele deja „antamate” ne vor costa mult, pe toti.
„Discutam in total de in jur de 15 miliarde de lei care trebuie acoperiti prin masuri pe partea de venituri sau pe partea de cheltuieli sau pe ambele parti ale bugetului”,afirma Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist sef la Raiffeisen Bank.
Guvernul nu a recunoscut pana acum intentia de a creste taxele si impozitele, desi au existat informatii in acest sens. Economistii cred ca un astfel de scenariu este aproape inevitabil.
„Unele decizii care s-au luat in ultimele luni au creat un deficit care va trebui acoperit din venituri in anul 2015. Probabil vom vedea o combinatie intre un deficit mai mare si cresterea anumitor impozite”, a spus Radu Craciun, economist-sef la BCR.
ING vine cu o ipoteza: vor mai exista „pomeni”
„Faptul ca partidul de guvernare a pierdut alegerile in pofida unor semne clare ca candidatul acestora era cel favorit cred ca sugereaza ca e posibil sa avem un Guvern si mai generos in urmatorii ani”, conchide Vlad Muscalu, economistul-sef de la ING Bank.
„Se pare ca guvernul socialist va trebui sa lucreze cu un alt presedinte chiar daca pentru moment pare putin probabil ca guvernul sa fie schimbat. Rezultatul alegerilor este o surpriza cu toate ca premierul s-a confruntat cu critici deschise pentru modul in care a organizat primul tur de scrutin in strainatate. Noul presedinte, domnul Iohannis, isi va incepe mandatul la 22 decembrie si, chiar daca el a lasat sa se inteleaga in mod clar ca va incerca sa incline guvernul socialist catre Alianta democrat-liberala, acest lucru pare a fi destul de dificil, avand in vedere faptul ca socialistii si aliatii lor controleaza circa 54% din Parlament”, se arata in raportul ING.
Bugetul, unde e bugetul???
Erste Bank spune intr-un raport ca „principala prioritate a guvernului este de a veni cu un proiect de buget pe 2015 care sa arate cum vor fi acoperite de la buget masurile populiste luate inainte de alegeri. Pe termen scurt, nu ne asteptam la o volatilitate mare pe pietele financiare interne, dar lucrurile s-ar putea schimba in functie de evolutiile politice din urmatoarele 6 luni, poate chiar o re-desenare a majoritatii parlamentare care sa conduca la un guvern de alta culoare politica”.
Dupa alegeri, viata merge mai departe!
Asa ca, analistii si oamenii de afaceri au trimis deja „mesaje” catre presedintele ales, dar inca nevalidat de Curtea Constitutionala, despre asteparile lor. Un lucru este cert: oamenii stiu ca influenta presedintelui este minima. Rezultatul alegerilor prezidentiale va avea o influenta redusa asupra pietei de capital, mult mai important urmand sa fie viitorul Guvernului, ne asigura brokerii.
“Alegerea lui Klaus Iohannis nu are un impact direct asupra pietei de capital deoarece functia de presedinte in sine nu are conotatii economice. Pentru bursa, o influenta se simte la o schimbare de guvern sau premier, pentru ca acolo se iau decizii cu impact asupra pietei. Presedintele isi poate da cu parerea cu privire la o lege sau o masura pe care Guvernul vrea sa o adopte, dar cam atat”, spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, potrivit www.wall-street.ro.
Gabriela DINU