Ce au facut romanii in 2014? Au economisit, cel putin asa arata cele mai recente date ale BNR. Si nu vorbim despre economisirea pe termen scurt, unde clientul nu are nimic de castigat, ci despre economisirea pe o perioada mai lunga.
Doar in acest caz mai merita efortul tau de a te deplasa la banca si a depune bani intr-un depozit la termen. Si se pare ca asta au facut romanii care au ales sa deschida depozite, in ciuda dobanzilor tot mai mici.
Dobanda medie pentru depozitele pe termen scurt se situeaza la 2,5%%, fata de 3,3% dobanda pentru depozitele pe 6 – 12 luni.
Bancile au scazut dobanzile la toate tipurile de depozite
In luna decembrie, BankingNews.ro scria ca depozitele pe termen scurt se situau si la 3,75%, cea mai mare dobanda oferita de TBI Bank. Astazi, banca ofera doar 3,25%, la acelasi tip de depozit, fiind cea mai mare dobanda din piata.
Citeste analiza depozitelor din luna decembrie AICI.
Acelasi trend de scadere il regasim si la depozitele pe temen lung. Spre exemplu, daca in luna decembrie 2014, TBI Bank oferea o dobanda de 4,20% (depozitul Simplu), astazi banca ofera doar o dobanda de 3,60%, pe 12 luni. Iar aceste dobanzi sunt cele mai mari din piata.
Acum, bancile mari ofera dobanzi de sub 2%. In decembrie ele aveau dobanzi de 2,5%, in medie.
In prezent, doar bancile de talie mica mai ofera dobanzi atractive si asta datorita incercarii de a-si majora baza de clienti. Cele mai bune dobanzi la depozitele pe termen lung le gasim la aceleasi banci: Romanian International Bank (3,65%), TBI Bank, Piraeus Bank, Marfin Bank sau Banca Romanesca (3,60%).
Ce spun datele BNR despre comportamentul de economisire: depozitele in lei au revenit in preferinta clientilor
Depozitele bancare cu scadenţa mai mare de un an constituite de persoanele fizice cumulau 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro). Stocul economiilor pe termen lung este mai mare cu 2,4 miliarde de lei fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Fata de luna decembrie, cresterea este de 130 milioane de lei. Depozitele la termen in lei cu scadenta mai mare de un an reprezinta cea mai mare parte a depozitelor cu maturitati lungi – 9,8 miliarde de lei.
Gabriela DINU