Industria de automate de tip vending reprezinta una din industriile cu o crestere continua in ultimii ani in Romania. Conform unui raport European Vending Association, se estimeaza ca in Romania functioneaza in 2015 in jur de 50.000 de automate tip vending, cifre insa relativ modeste fata de pietele din Vestul Europei. Chiar daca afacerile de vending cu gustari / snacks-uri sunt in crestere, marea majoritate a acestor aparate este compusa din automate de bauturi calde, consumul axandu-se pe produsele din cafea. Mai mult decat atat, rata de ocupare a locatiile disponibile pe teritoriul Romaniei pentru automate de cafea este in jur de 90%, in timp ce rata de ocupare a automatelor cu gustari este de doar 10% din totalul locatiilor disponibile.
Spre deosebire de pietele vestice, acolo unde automatele noi de cafea au o rata de penetrare mare, in Romania o buna parte din automatele de cafea sunt second-hand, in special in cazul operatorilor mici, ceea ce creeaza o piata secundara destul de importanta de piese pentru automate. Preturile automatelor de cafea variaza intre cateva sute de euro (pentru modele second hand mai vechi) si cateva mii de euro (pentru automatele de ultima generatie).
Venituri anuale estimate din industria automatelor sunt de 103 milioane euro. Rata de crestere a pietei a fost de 4,4% in 2014, in timp ce pentru 2015 este preconizata o rata de crestere de 6,2%. Spre deosebire de Vestul Europei, acolo unde piata este impartita intre multe companii mai mici, in Romania piata este dominata de operatorii mari, in timp ce companiile mai mici sunt in general dependente de cele mari, ce actioneaza ca furnizori pentru operatorii mai mici.
Privind in viitor, prognoza pietei automatelor de tip vending ne indica o crestere de aprox 40% a pietei, pana in 2018.
Articol realizat cu sprijinul Profesional Vending Store, compania specializata in automate de cafea.