Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a intalnit, joi, cu reprezentantii clientilor cu credite in franci elvetieni, care au venit cu un set de propuneri de modificare a proiectului de lege privind conversia creditelor. Cele mai importante masuri sunt acordarea unui discount de minim 25% si includerea creditelor cesionate de banci in strainatate, potrivit Agerpres. Reprezentantii debitorilor au propus eliminarea plafonului referitor la valoarea creditului pentru care se aplica legea, care a fost stabilit la 300.000 de lei in proiectul de lege, si a plafonului de venit al debitorului, de maxim 3.000 de lei.
UPDATE: Ministrul a declarat vineri ca limitele vor fi eliminate: „Acele limite au fost eliminate. În privința discountului, creșterea acestuia nu reprezintă o problemă pentru noi, dar trebuie văzut care este opinia băncilor, pentru că acestea nu vor fi obligate să intre în mecanism. Deci, trebuie să fie interesate să participe la mecanism”, a explicat Teodorovici, citat de Agerpres.
Reprezentantii clientilor explica ca se va solicita ca nivelul minim al discountului sa fie de 25%, pentru o impartire echitabila a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordarii imprumuturilor pana in momentul conversiei. De asemenea, se solicita includerea in sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipoteca, excluse din proiectul mentionat.
In privinta creditelor cesionate in strainatate se precizeaza ca acestea trebuie incluse in sfera de aplicare a legii pentru ca, altfel, ar exista riscul unui nou val de vanzare a imprumuturilor in afara tarii pana la momentul intrarii in vigoare a legii conversiei. In trecut, cel putin trei banci au apelat masiv la externalizarea creditelor catre entitati din afara tarii.
Guvernul a discutat, in martie, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valuta in lei, potrivit caruia bancile urmau sa acorde un discount de 15% din valoarea in lei dupa conversie, iar statul sa garanteze in proportie de 50% creditul ramas de plata. Oferta era valabila pentru creditele in valutele care s-au apreciat cu peste 50% fata de leu din momentul acordarii creditului pana in prezent.
Insa, proiectul viza doar creditele ipotecare sau imobiliare a caror valoare, dupa conversie si discountul de 15% nu depaseau valoarea de 300.000 de lei. Facilitatea urma sa fie valabila un an, iar beneficiarii programului nu puteau avea venitul net mai mare de 3.000 de lei.