Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, vorbeste intr-un material din Ziarul Financiar despre riscurile asumate de banci, sustinand ca a face banking e greu si ca nici domnia sa nu a prevazut criza. Ceea ce nu subliniaza bancherul este cine si ce a impins institutiile de credit sa-si asume riscuri inconstient. Nu este vorba oare despre goana dupa profit?
„In episodul anterior aratam ca esenta activitatii de intermediere financiara o reprezinta administrarea riscurilor, iar riscul este, pe de o parte, pierdere sau amenintare si, pe de alta, oportunitate. Riscul face parte din viata de zi cu zi. Atunci când bancile au dat credite in 2006-2008, previziunile de crestere economica pentru România erau de 5-6% pentru anii 2009-2011.
In realitate, in 2009 a fost o scadere de 7,1% iar in 2010 o scadere de 1,3%. in ultimii sapte ani cursul EUR/RON a fluctuat de la 3,62 la 3,11 si apoi la 4,36. in ultimii patru ani, euro s-a depreciat si apoi s-a apreciat fata de dolar cu 20-25% de trei ori. Cine poate sa spuna cu precizie care va fi cursul valutelor sau pretul titeiului sau al metalelor sau al terenurilor sau al caselor sau nivelul dobânzilor peste 2-3 ani? Nimeni!
Marturisesc cu ciuda ca n-am prevazut criza. Singura consolare e ca nici laureati ai premiului Nobel pentru economie si nici dl. guvernator, potrivit propriilor marturisiri, n-au prevazut-o. Asa cum spunea dl. guvernator in octombrie 2011 „… sistemul financiar investeste in viitor. Cine stie ce se va intampla?”, sustine Dan Pascariu.