Raiffeisen Bank face o mutare socanta pentru intreaga piata bancara din Romania, luand decizia de a majora avansul pentru creditele ipotecare. Oferta bancii include un aport propriu de 35% pentru clientii care solicita un imprumut in lei sau 40% pentru finantarile in euro.
Detaliile despre noile conditii de creditare pentru finantarile imobiliare au fost actualizate si pe site-ul Raiffeisen Bank. Astfel, creditul ”Casa Ta” presupune ca ”Valoarea maxima finantata din valoarea imobilelor aduse in garantie poate fi de pana la 65% pentru credite in Lei si de pana la 60% pentru credite in Euro”.
Decizia bancii este un raspuns la posibilitatea ca Proiectul Legii privind Darea in plata sa devina un act normativ, cu implicatii directe asupra domeniului bancar. ”La creditele ipotecare standard am ajustat produsele, in special in ceea ce priveste avansul, pana la clarificarea legislatiei cu impact in domeniul creditelor cu garantie imobiliara”, au motivat, pentru publicatia online www.bankingnews.ro, decizia Raiffeisen Bank oficialii bancii.
Banca nu mai detine produsul Prima Casa pe site. Motivul? Prima Casa 2016 nu a primit plafoanele aferente fiecarei banci
Oficialii banci ne-au declarat ca au terminat plafonul alocat pentru 2015, inca din luna decembrie, iar in prezent asteapta notificarile de la FNGCIMM, urmand a se implica in continuare in acest program guvernamental, care permite acordarea de imprumuturi ipotecare cu avans de minim 5%.
Efectele Legii privind Darea in Plata: Ofertele bancilor se vor modifica radical, iar Programul Prima Casa va disparea.
Bancherii au avertizat in mai multe randuri asupra faptului ca oferta de creditare pentru investitii imobiliare va suferi modificari drastice in cazul in care Parlamentul va aproba Legea privind Darea in Plata.
”Aplicarea Legii privind Darea in plata in forma sa actuala va conduce pe termen scurt cel putin la inasprirea criteriilor aplicate pentru creditele ipotecare (de exemplu cresterea semnificativa a avansului solicitat care ar putea ajunge la 35- 50%) si limitarea semnificativa sau renuntarea la programul Prima Casa. Totodata, actul normativ va genera reducerea sau cel putin amanarea investitiilor in dezvoltari rezidentiale noi cu tot ce inseamna asta din punct de vedere al integrarii verticale (constructii, materiale de constructii etc). Si cand? Intr-un moment in care aceste piete reintrau intr-un ciclu de crestere dupa multi ani de dificultati”, a precizat Mircea Busuioceanu, Vicepresedinte Risc, Raiffeisen Bank in cadrul unui comentariu, realizat pentru publicatia online www.bankingnews.ro, despre efectele darii in plata in sistemul bancar. (Amanunte sunt disponibile AICI)
In opinia directorului general de la Banca Transilvania, Omer Tetik, Legea privind Darea in plata creeaza un dezechilibru de forte in relatia banci – clienti, fortand institutiile de credit sa aduca modificari importante imprumuturilor ipotecare si modului de a percepe riscurile finantarilor acordate. ”Impactul financiar al legii respective la Banca Transilvania nu va fi devastator, dar pe de alta parte o sa schimbam orientarea de business. O sa cerem un avans mai mare pentru credite si o sa renuntam sa finantam achizitia de terenuri agricole. Bancile vor incepe sa evite riscurile si isi vor focusa activitate intr-un segment foarte mic, in loc sa dea sanse tinerilor, start-up-urilor, fermierilor mici si antreprenorilor locali”, a subliniat Omer Tetik, in cadrul evenimentului ”10 ANI DE BANKING”. Oficialul Bancii Transilvania a marturisit ca o economie sanatoasa nu poate sa existe fara un sistem bancar sanatos, iar bancile nu pot exista fara clientii lor. Tocmai de aceea, este necesar ca bancile, clientii, clasa politica si factorii de decizie sa conclucreze, sa alcatuiasa o echipa care sa aiba ca obiectiv cresterea economica a tarii.
O alta opinie cu privire la efectele Legii privind darea in plata a fost exprimata de Cristian Dragos, Vicepresedinte Executiv Retail, Alpha Bank. ”Cum un risc legislativ de acest tip nu a putut fi luat in considerare la momentul acordarii creditului, aparitia unei astfel de interventii legislative fiind considerata ca avand sanse zero de materializare, orice institutie de credit va fi acum nevoita sa-si ia masurile de siguranta necesare in cazul creditelor noi acordate. Posibilitatea aparitiei unor astfel de distorsiuni devine astfel “noua normalitate”. Practic, orice manager responsabil pentru riscul de creditare care a vazut “imposibilul” devenind “realitate” va insista pentru un avans mai mare din partea noilor clienti si pentru un pret al creditului care sa reflecte riscul aditional. Accesul la credit ar putea deveni astfel mai dificil, iar oferta de proprietati rezidentiale pe piata va creste ca urmare a faptului ca institutiile de credit vor incerca sa “monetizeze” proprietatile “luate in plata”. Ambele consecinte pot genera in timp un efect de antrenare multiplu cu rezultat final scaderea valorii proprietatilor imobiliare (o posibila spirala a preturilor), cu impact negativ asupra oricarui proprietar onest”, sustine Cristian Dragos, Vicepresedinte Executiv Retail, Alpha Bank, in cadrul unui comentariu realizat pentru publicatia online www.bankingnews.ro. (Amanunte sunt disponibile AICI)