Deputatul Daniel Zamfir, initiatorul proiectului de Lege privind Darea in Plata, a vorbit despre modificarile aduse actului normativ, anuntand ca amendametele depuse la Senat care vor intra in dezbatere Parlamentara in urmatoarele doua luni. Deputatul a sustinut, in cadrul unei emisiuni difuzata la TVR 2, ca a adus modificarile cerute de Presedinte si ca Darea in Plata ar putea fi votata de parlamentari in cursul lunii martie a.c., pentru ca spre final de luna sa ajunga pe masa Presedintelui pentru promulgare.
„Principiul legii ramane neschimbat. Impartirea riscului intre client si banca ramane neschimbat”, a tinut sa precizeze Daniel Zamfir la TVR2. Va prezentam in continuare principalele declaratii facute de initiatorul actului normativ la postul public de televiziune cu privire la modificarile legii in conformitate si solicitarile Presedintelui Klaus Iohannis.
„Daca imprumutatul nu-si mai poate plati creditul, banca nu se poate indrepta decat asupra bunului ipotecat, atat si nimc mai mult. Tinand cont de solicitarile Presedintelui Romaniei, am hotarat sa propun colegilor parlamentari inlocuirea sintagmei «persoana fizica» cu sintagma de «consumator», in sensul legislatiei romanesti si europene. Astfel, ii vom exclude de la aplicarea legii pe profesionisti. Profesionistii sunt persoane fizice care desfasoara activitati comerciale. Mai direct spus, legea nu se aplica celor care au luat credite pentru dezvoltari imobiliare, pentru ca asta era temerea cea mare, ca de lege beneficiaza cei care fac afaceri, samsarii imobiliari… Ei bine, o spun categoric, ei nu beneficiaza de prevederile legii, conform modificarilor aduse”.
”Consumator – intra in acesta categorie si cei care au luat credite de nevoi personale cu ipoteca (n.r. credite de nevoi cu garantii imobiliare). Ca sa fie foarte clar, se aplica si acestor categorii de persoane”.
”Am decis marirea termenului in care clientul poate notifica banca ca doreste sa faca «darea in plata», l-am marit la 30 de zile, tocmai pentru a da posibilitatea clientului si bancii sa ajunga la un acord. Pentru ca pana la urma, asta e efecutul pe care vrem sa-l obtinem de la aceasta lege, nu ca omul sa-si piarda casa, ci ca sa aiba in mana un instrument, o parghie, sa poata negocia echitabil cu banca. Noi dorim sa se ajunga ca banca sa nu mai vanda recuperatorilor respectivul apartament cu 5% din valoare, adica cu o pierdere de 90-95% din valoare. Ci sa-l vanda persoanei care e datoare, sa-i scada datoria, si toata lumea ar fi multumita. Banca ar obtine mult mai multi bani pentru ca o reducere cu 30, 40 sau 50% a unui credit. Va fi pentru om o gura de oxigen importanta, iar banca ar obtine cu mult mai multi bani, decat daca ar vinde recuperatorilor”.
“Oamenii nu vor renunta la casa, vor cauta o cale de mijloc”.
”Legea nu prevede plafoane la care sa se faca darea in plata. Nu sustin introducerea plafoanelor, acestea fiind discriminatorii”.
„Ma intereseaza pe mine ca omul sa nu fie urmatit pe bunuri si venituri care nu au fost constituite ca si ipoteca. Banca sa se indrepte doar asupra bunurilor cu care ai gajat.”
„Nu trebuie uitata o alta modificare importanta, de Legea privind darea in plata vor beneficia si persoanele care deja au fost executate silit. Am completat art. 8 care se refera la faptul ca consumatorul poate cere instantei sa constate ca a fost executat silit in trecut si cu ocazia asta sa se sisteze poprirea pe venituri”.