Moneda americană a ajuns la un nou maxim istoric, fiind cotată vineri, la cursul BNR, la valoarea de 4,2523 lei, după ce în ultimele zile s-au înregistrat mai multe creşteri succesive. Cursul afişat de Banca Naţională a României arată că vineri dolarul american este cotat la 4,2523 lei, în creştere faţă de joi, atunci când cursul oficial era de 4,2120 lei.
Acest curs ridicat creşte preţul carburanţilor din România cu 5%
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a intrat într-un coridor de apreciere deschis după victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, cotaţia urcând de la 4,18 la 4,22 lei.
Pentru consumatorii din România, evoluţia dolarului este relevantă datorită faptului că importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburanţii sau bumbacul – sunt plătite în valuta americană. Aprecierea acesteia va duce inevitabil la scumpirea mărfurilor importate din afara UE.
Adrian Vasilescu, BNR: Decizia convenabilă SUA este deprecierea dolarului american
Adrian Vasilescu, consilier al BNR, a declarat vineri pentru agenţia MEDIAFAX că cea mai convenabilă poziţie a SUA este aceea de a-şi deprecia moneda pentru a întări exporturile, afirmaţia venind în contextul în care dolarul american a înregistrat un nou maxim istoric, de 4,2523 lei.
„Peste moneda americană au intervenit în ultimele săptămâni foarte multe evenimente care i-au determinat fluctuaţiile. Imediat după ce Trump a fost confirmat ca preşedinte al SUA, şocul a fost atât de puternic încât moneda s-a depreciat. Apoi s-a apreciat fiindcă evenimentele au lut-o şi ele în altă parte. Dacă toată lumea se aştepta la grozăvii din partea preşedintelui ales, totul s-a schimbat în clipa în care a fost întrebat de o jurnalistă când o sa o aresteze pe Hillary Clinton. El a răspuns: <<Cine sunt eu să o atestez? Ce am eu cu această familie cumsecade?>>. Tonul, tactica şi conţinutul mesajului schimbă tot. Încă nu ştim care va fi decizia pe care o vor lua SUA fiindcă decizia convenabilă SUA este deprecierea dolarului şi nu aprecierea fiindcă un dolar slab le întâreşte exporturile”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier BNR pentru agenţia MEDIAFAX.
Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că trebuie să ne aşteptăm la majorări de preţuri.
„Investitorii, după discursul mult mai echilibrat al preşedintelui ales al SUA, se aşteaptă ca politicile pe care le va implementa noul preşedinte să fie mai degrabă favorabile creşterii economice şi, în consecinţă creşterile de dobânzi în Statele Unite vor fi mai rapide decât se anticipa initial, ceea ce înseamnă un dolar mai puternic. Nu se poate face o predicţie dacă dolarul american va atinge nivelul monedei europene şi cât de mult se va întări acesta. Însă este clar că dolarul este tot mai puternic. Asta înseamnă costuri mai mari pentru importurile de gaze şi petrol ale României. Însă, în rest, în relaţiile comerciale, nu depindem, foarte mult de moneda americană aceasta pierzând teren după ce România a aderat la UE”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, pentru agenţia MEDIAFAX.