Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,6495 lei pentru un euro. Euro crește la 4,64 lei, față de 4,63 lei, cursul BNR anunţat vineri şi atinge maximul ultimilor cinci ani.
Mai precis, leul nu mai a mai atins o valoare atât de scăzută din august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro.
Leul a continuat să se deprecieze și luni, pentru a cincea ședință consecutiv. Paradoxul romanilor – au o crestere economica record, dar o moneda slaba.
Analiştii spun că evoluţia cursului şi deprecierea indicatorilor macroeconomici precum deficitul şi inflaţia sunt într-un cerc vicios. De aceea, deprecierea nu se va opri prea curând. Mai precis, analistii financiar-bancari vorbesc despre posibilitate de a plăti un euro cu peste 4 lei şi 70 de bani.
BNR: cererea masivă de valută a dus la acest curs, dar nu vorbim de o speculație pe curs, în acest moment, a declarat Dan Suciu la Digi24.
C.P. Tăriceanu a declarat astăzi că deprecierea leului se poate datora unui atac speculativ: „Poate fi un atac asupra leului” a susţinut al doilea om în stat.
Cel mai slab leu, pe fondul unui cont curent al balantei de plati cu un deficit de 4,19 miliarde euro
Potrivit BNR, În perioada ianuarie – septembrie 2017, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4 191 milioane euro, comparativ cu 2 885 milioane euro în perioada ianuarie – septembrie 2016; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 1 700 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 42 milioane euro, balanța veniturilor primare s-a încheiat cu un deficit mai mic cu 562 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai redus cu 210 milioane euro.
Ce urmează? Scumpiri. Inflația va crește odată cu apropierea sărbatorilor de iarnă, din cauza importurilor masive, adică va crește cererea de valută. Această presiune pe leu va duce, cel mai probabil, la un curs valutar aproape de 4,70 lei/euro, în final de an.