Încercăm să eliminăm cam toate elementele nocive ale Ordonanţei 114, iar decizia va fi luată în această săptămână, în şedinţă de Guvern, a declarat, marţi seara, la Digi24, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
„Am anunţat câteva măsuri: eliminarea taxei bancare, eliminarea acelor condiţii pentru administratorii Pilonului II de pensii. În ceea ce priveşte taxa pe energie, acolo se lucrează într-un sistem gradual, rămâne însă salariul minim în construcţii. Acolo am spus la început că nu ne putem să ne atingem, dar eliminăm taxa pentru telecomunicaţii.
Cam aceasta este direcţia. Încercăm să eliminăm cam toate elementele nocive ale OUG 114, tot ce se mai poate elimina, pentru că am spus în sistemul de construcţii nu se mai poate elimina. (…) În seara aceasta va fi o primă lectură pe modificările OUG 114, iar decizia va fi săptămâna aceasta, în cealaltă şedinţă de guvern”, a precizat şeful de la Finanţe, potrivit Agerpres.ro.
Întrebat despre o posibilă schemă de ajutor de stat pentru cei care au avut de suferit din cauza OUG 114, Cîţu a răspuns: „Nu am văzut aceasta schemă. Este o propunere a premierului, o să o investigăm să vedem dacă se poate aplica, să vedem unde au fost aceste costuri, dar eu nu am văzut o variantă de text şi nu pot să mă pronunţ”.
În ceea ce priveşte pierderile pe OUG 114 înregistrate din cauza preţurilor majorate la gaz şi electricitate, anunţate de către premier, ministrul Finanţelor a dat asigurări că va fi mediată şi această problemă. „Au fost pierderi atât pentru persoane fizice, atât pentru companii. Vom vedea cum putem să mediem această problemă”, a subliniat Cîţu.
Ordonanţa de Urgenţă 114, adoptată în 29 decembrie 2018, a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.
Din OUG 114 ce afecta sectorul bancar va rămâne noul indice IRCC. Taxele aplicate sistemului bancar, telecom și fondurilor de pensii, dispar
Actul normativ a introdus noi taxe pentru sistemul bancar şi le-a majorat pe cele din energie şi telecom.
Si fondurile de pensii au fost afectate: companiile au fost obligate să își majoreze capitalul social. Mai mult, introducerea cerinței unui capital social de 10% a spulberat stabilitatea fondurilor și rezultatele pozitive. Efectele OUG 114 i-a făcut pe mulți administratori să se gândească la retragere. Fondurile au funcționat în acest an pe pierderi și sunt obligați să aducă 75 milioane de euro, până la final de an.
Din cauza acestor măsuri impuse prin Ordonata Lacomiei, preţurile pentru serviciile de internet, cablu şi telefonie au crescut. Mai mult, gazele autohtone s-au scumpit atât de mult, încât a devenit mai avantajos pentru firme să cumpere gaze rusești, aşa că importurile s-au triplat, provocând scumpiri în lanţ.
Potrivit Guvernului, domeniul contructiilor atins și el de OUG 114 va rămâne nemodificat. Asta înseamnă că salariul minim pentru lucrători va continua să fie cel puţin 3.000 de lei brut. Iar muncitorii care au salarii mai mari de atât sunt scutiţi de impozitul pe venit şi de contribuţiile la sănătate, în vreme ce rămân asiguraţi în sistemul public.
Mediul de afaceri a criticat puternic OUG 114, dată de Guvernul Dăncilă cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2018. Ulterior, aceasta a fost amendată prin OUG 19/2019 după discuții cu Banca Națională, băncile comerciale, fondurile de pensii private Pilon II și mediul de afaceri.