Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat ieri un curs pentru dolar de 3,5939 unitati, reprezentand un nou maxim istoric, in timp ce referinta pentru euro a urcat la 4,4652 lei/euro, foarte aproape de nivelul record atis saptamana trecuta. Referinta pentru dolar a crescut cu 0,75 bani, de la 3,5864 lei/dolar miercuri, cand a fost atins precedentul record istoric.
De ce conteaza dolarul si cum ne-ar putea influenta
Aprecierea dolarului din prezent ar putea avea efecte mult mai dure pentru economie decat aprecierea monede unice. Si asta pentru ca pretul marfurilor, materiei prime si combustibililor la nivel international este exprimat si calculat in dolari.
Efectul imediat si foarte important al cresterii monedei americane, este, de regula scumpirea carburantilor.
Deocamdata insa, devalorizarea leului vine intr-un moment „bun” daca se poate spune asa – si asta pentru ca preturile marfurilor au scazut pe plan mondial. Inclusiv pretul petrolului este la niveluri mici, datorita lipsei de incredere a investitorilor in economia lumii.
Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, subliniaza in raportul citat ca tranzactiile de miercuri vor fi decontate in iunie, deci nu au impact asupra nivelului rezervelor valutare din mai. „O administrare atat de atenta a interventiilor valutare ar sugera ca nivelul costurilor acestor operatiuni a ajuns destul de ridicat (prin costuri ne referim la impactul asupra rezervelor valutare si ratelor de dobanda) si creste probabilitatea ca scaderea rezervei valutare sa fie semnificativa”, se precizeaza in raport.
Aprecierea euro, de bun augur? Nu pentru toti
Caderea Lehman Brothers in toamna lui 2008 este un scenariu ce s-ar putea repeta in linii mari si in cazul iesirii Greciei din zona euro, aceasta ducand cotatiile cursului peste 5 lei/euro. „Este posibil sa vedem o depreciere a leului de aproximativ 10-15% daca in viitorul apropiat are loc o iesire necontrolata a Greciei din zona euro, legaturile financiare deosebite pe care le avem cu aceasta tara urmand sa produca un soc nemaiintalnit”, afirma Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
Aceasta ar insemna un curs de 4,9-5,1 lei/euro fata de un nivel de aproape 4,47 lei/euro in prezent, ceea ce ar avea un impact semnificativ asupra inflatiei, dar si asupra clientilor cu credite in valuta si implicit a calitatii portofoliilor de credite ale bancilor. Pe de alta parte, deprecierea leului ar si ajuta economia. „Este de mentionat ca deprecierea leului ar putea conduce la o repozitionare comerciala a Romaniei, exporturile devenind mai competitive si importurile mai scumpe. Totodata, cererea interna ar avea de suferit si economia ar putea deveni exportator net, ceea ce ar fi un factor de stabilizare a cursului de schimb”, comenteaza Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Bank.