Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a reafirmat într-o conferință de presă că se caută o formulă de prelungire a suspendării plăţii ratelor bancare şi după 1 ianuarie 2021. Ministrul precizează că încă se poartă discuţii pe această temă, iar în perioada următoare va veni şi cu o variantă publică legată de acest subiect.
Concret, ministerul va lua o decizie după 1 ianuarie. Florin Cîţu a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă s-a luat decizia prelungirii în ceea ce privește măsurile de suspendare a plăţii ratelor şi după 1 ianuarie.
“Am discuţii săptămânale cu sistemul financiar-bancar pe această temă. Căutăm să găsim formula cea mai bună. Cred că în perioada următoare vom veni cu o variantă publică, dar da, vrem să găsim o formulă de prelungire. Cum va arăta această formulă, vom vedea. S-ar putea să fie nevoie de garanţii ale statului în continuare, încă nu este o formulă definită, dar clar am spus asta ne gândim, există sectoare în economie, cum este HORECA, de exemplu, unde perioada dificilă se prelungeşte şi atunci trebuie să găsim măsuri care să ajute şi în perioada următoare”, a declarat Florin Cîţu.
Urmează discuții și cu Banca Națională a României
La începutul lunii octombrie, Florin Cîțu spunea că se caută soluții și că se poate recurge la o prelungire a sistemului actual sau se poate merge pe cazuri specifice.
„Putem să ne gândim la o prelungire a acestei perioade. Sunt scenarii la care putem lucra cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire până la variante care sunt mai soft, pe anumite cazuri specifice. Sunt anumite sectoare din economie care clar nu pot să-și revină. Oamenii încă rămân în șomaj tehnic, poate sunt închise datorită deciziilor Guvernului. Atunci este clar că este nevoie de ajutor și putem să venim să susținem”, anunța ministrul. Potrivit declarațiilor sale, până în prezent 330.00 de clienți ai băncilor au beneficiat de această măsură.
Premierul Ludovic Orban: Poate nu va fi vorba de o amânare
Recent, întrebat dacă Guvernul va prelungi și în 2021 perioada de amânare a ratelor, care expiră la 31 decembrie 2020, premierul Ludovic Orban a dat de înteles altceva. Orban explica că ”poate nu va fi vorba de o amânare”, ci de o ”o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor”.
Reticient în a face declarații pe acesta temă deoarece încă se poartă discuții, premierul Orban a ținut să precizeze că discuțiile vizează atât mediul bancar dar și mediul de afaceri.
”Suntem în discuții cu mediul financiar-bancar dar și cu mediul de afaceri. Poate nu neapărat o amânare a plății ratelor, cât o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor astfel încât să nu afecteze capitalurile de lucru ale companiilor, să nu le afecteze profitabilitatea și planurile de dezvoltare”, afirma prim-ministrul la finalul lunii octombrie.
Ce propun bancherii: Să folosim eficient resursele puține
Florin Dănescu, preşedintele Executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), declara la începutul lunii octombrie că prelungirea ar trebui să se aprobe în funcţie de nevoi.
„Aceste credite amânate la plata ratelor sunt nişte credite sub anestezie, dacă permiteţi o comparabilitate cu domeniul medical, şi vedem în ianuarie cum ne trezim din această anestezie. Trebuie să privim acest risc. Aceasta nu este o ştire negativă şi nici pozitivă. Este o ştire profesionistă a unui economist. Şi trebuie să vedem dacă această prelungire de care se vorbeşte are elementele necesare. Să discutăm principial”, afirma Florin Dănescu în cadrul unei conferinte de presă.
O abordare ‘Patul lui Procust’ nu este utilă sau recomandabilă
“Este necesar să se dea această prelungire după nevoi. Oarecum trebuie privit care sunt domeniile care necesită amânare, în ce măsură, cât timp? O abordare ‘Patul lui Procust’ nu este utilă sau recomandabilă pentru că resursele sunt puţine şi în continuare cuvântul de ordine este să folosim cât mai eficient şi la momentul potrivit resursele puţine pe care le avem”, susținea Florin Dănescu.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent, peste 330.00 de clienți ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor la credite.
Ce va urma în 2021? Acum mai mult ca oricând conştientizăm că ceea ce ne-am planificat azi poate să nu mai fie de actualitate mâine. Din motive independente de noi. Situația incertă privind criza sanitară și economia prelungește conjunctura nefavorabilă pentru clienții care și-au suspendat plata ratelor la bănci și au în continuare probleme cu banii.
Pandemia de coronavirus are efecte devastatoare asupra pieței muncii. Aproximativ 1,4 milioane de români au beneficiat de plata șomajului tehnic, arată datele oficiale.
Pandemia a lovit în mediul de business și implicit a dus la creșterea numărului șomerilor, chiar dacă statul a susţinut păstrarea locurilor de muncă prin măsura şomajului tehnic sau subvenţionarea unei părţi din salariile angajaţilor. Datele prezentate de economiști vorbesc de o rată a şomajului spre 8% până la finalul anului. Deci, adevarata provocare a economiei în 2021 vor fi salariații fără locuri de muncă și implicațiile economice ce vor decurge de aici.
Majoritatea românilor vor avea în continuare dificultăți în a-și găsi locuri de munca, în a-și achita cheltuielile lunare, inclusiv rambursarea ratelor la credite. Riscul ca cicatricile lăsate de pandemie în economie – falimentele și şomajul pe termen lung – să se prelungească și să afecteze populația, înca persista.