Reducerea emisiilor de carbon nu mai reprezintă doar un simplu deziderat, ci literă de lege pentru țările europene. Obiectivul Uniunii Europene, de a reduce emisiile de CO2 cu minimum 55% până în 2030 – raportat la anul 1990 – reprezintă primul pas asumat în acest sens, ținta finală fiind atingerea neutralității climatice până în 2050.
Efectele schimbărilor climatice își fac simțită prezența tot mai puternic în fiecare an, fie că vorbim despre de valuri de căldură extremă, inundații sau alte dezastre naturale. Încălzirea globală costă vieți, bani, resurse, confort și nu discriminează – deoarece afectează anual oameni de toate vârstele și din toate colțurile lumii.
Peste 138.000 de vieți și 487 de miliarde de euro au pierdut țările Uniunii Europene în ultimii 40 de ani din cauza fenomenelor climatice extreme, spune Agenția Europeană de Mediu. Sunt cifre care conturează efectul schimbărilor climatice asupra trecutului, însă ceea ce ne rezervă viitorul este dependent de acțiunile noastre din prezent.
Atunci când ne referim la instituțiile bancare, acestea reprezintă un actor important în tranziția verde. Pe lângă crearea unei industrii financiare mai responsabile, încurajarea finanțărilor verzi și a investițiilor sustenabile, băncile trebuie să acționeze și în ceea ce privește ”bucătăria internă”, adică să limiteze impactul propriei activități asupra mediului.
Reducerea ampretei proprii de carbon este o misiune asumată de mai multe bănci. Este important de sesizat, însă, dacă crizele actuale – atât cea de securitate prin care trece Europa, cât și cea energetică – afectează acest proces, dar și în ce fel.
Astfel, GreenCommunity a întrebat mai multe bănci cum se adaptează la criza energetică, dacă fac economie și ce proiecte desfășoară în vederea reducerii amprentei de carbon.
Citește ce investiții în energia verde au făcut BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ING Bank, OTP Bank, și First Bank într-un material semnat de Răzvan Dinu pentru GreenCommunity.ro