A treia scădere consecutivă a indicelui IRCC mai taie 7 lei din rata ta lunară. Infim, dar poate te gândeai că sunt semne bune. Ei bine, peste încă trei luni, din toamnă, ratele care depind de IRCC vor crește, din nou, cu 23 de lei.
La 1 iulie, Banca Națională a României a publicat o nouă referință pentru IRCC, valabilă pentru trimestrul al treilea al acestui an, de 5,86%. În trimestrul al doilea valoarea indicelui a fost de 5,90%. Drept urmare, impactul asupra ratelor de credit ale românilor cu dobândă variabilă va fi unul modest.
Rate mai mici din 2025
Având în vedere că în trimestrul IV din 2024 IRCC va urca la 5,99%, opțiunile de creditare sau refinanțare cu dobândă fixă râmân soluția viabilă până când BNR va opera tăieri de dobândă importante – în 2025-2026.
Din 1 iulie 2024, rata scade cu 7 lei
Conform calculelor realizate de Finzoom.ro, pentru un credit de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani, cu dobândă formată din indice (IRCC+3,50%), rata va scădea cu aproximativ 7 lei față de perioada aprilie-iunie 2024. Mai concret, rata ar ajunge undeva la 2.077 de lei.
Din 1 octombrie, rata crește cu 23 lei
Estimările actuale arată că valorea IRCC va fi 5.99%, la 1 ocotombrie, deci va crește cu 0.13 pp. Calculul Finzoom arată că ratele vor crește cu aproximativ 23 de lei, ajungând la aproximativ 2.100 de lei.
Când scade BNR dobânda: Iulie sau august? Totul depinde de inflație. Ce spun economiștii UniCredit, BCR, ING și BRD
Riscurile fiscale, creșterea salariilor sau accelerarea creditelor de consum, sunt date pe care BNR le analizează atunci când va decide relaxarea monetară. Să aruncăm un ochi peste prognozele economiștilor din bănci și cifrele privind evoluția economiei.
Cum deja BNR a semnalat că inflația a scăzut sub nivelul prognozat, majoritatea economiștilor consideră că este foarte posibil ca în ședința din 5 iulie să asistăm la prima reducere a dobânzii cheie, prima după ianuarie 2021. Desigur, sunt și analiști care consideră că există premize și pentru o nouă amânare a deciziei.
UniCredit – Dobândă de 6,5%, în final de an
„Chiar dacă prețurile la energie cresc ușor înainte de sfârșitul anului, ne așteptăm ca inflația să se situeze la 4,5% la sfârșitul anilor 2024 și 2025”, se arată in raportul Unicredit. Potrivit analiștilor, BNR va reduce dobânda cheie la 6,5% în 2024 si 5% in 2025, doar dacă politica fiscală se înăsprește.
Acum, cum inflația a scăzut mai mult decât se aștepta BNR, economiștii UniCredit estimează că este posibil să existe cel puțin două ședinte în care BNR să taie dobânda, chiar dacă excesul de lichiditate persistă pe piaţa interbancară. Bancherii consideră că vor exista două reduceri de 0,25% in cele două ședinte, iar anul se va încheia cu o rată de 6,5%, dacă ceva neprevăzut nu apare în piața financiară.
Însă există și riscuri ca dobânzile să rămâna la fel de mari. Bancherii subliniază că riscul persistent ca BNR să nu taie dobânda, din cauza politicii fiscale laxe.
BCR – prima tăiere de dobândă în iulie
Prognoza BCR arată că în final de an inflația se va situa la 5,2%, ca apoi să scadă pana la 4%, în 2025, potrivit celui mai recent raport al băncii. În aceste condiții, economiștii băncii se aștept ca BNR să reducă rata de politică monetară cu 25 pb la 6,75% la ședința Consiliului din 5 iulie. Prognoza BCR menține un scenariu optimist cu o dobândă de 6%, în final de an.
ING – BNR va reduce dobânda în august și noiembrie
În schimb, prognoza ING a suferit modificări. Potrivit noilor date, chiar dacă scăderea inflației poate fi o justificare pentru ca Banca Națională a României să reducă dobânda în ședința de vineri, economiștii ING se așteaptă ca momentul să fie din nou amânat, BNR acționând cu prudență.
„Consumul robust, creșterea salariilor și inflația serviciilor rămân problematice. În noul nostru scenariu de bază, preconizăm două reduceri de 25 pb, decise în lunile august și noiembrie”, arată economiștii Stefan Posea, Valentin Tataru și Frantisek Taborsky.
Concluzia ING? Sunt argumente mai solide pentru o decizie luată în august decât iulie. Dar, „credem că probabilitatea unei reduceri pe 5 iulie este relevantă în jur de 30%”, se mai arată în analiza ING.
Prudența FED și BCE va obliga BNR să amâne decizia din 5 iulie?
Cum FED si BCE dau de înțeles că e nevoie de timp (toamna vine cu răcoare și cel mai probabil cu tăieri de dobanzi) pentru a ajunge la concluzia că inflaţia este pe o cale sigură către ținta de 2%, este tot mai probabil ca acesta să fie și opțiunea BNR. Astfel, politica monetară va reflecta prudență, având în vedere persistența inflației și incertitudinile fiscale.
De altfel, din minuta BCE din iunie aflăm că nu a existat un cord total privind reducerea ratei. Unii membri „au considerat riscurile la adresa perspectivelor inflației sunt încă sus, la care se pot adăuga riscurile geopolitice sporite.
Economiștii ING consideră că deciziile externe (mai precis lipsa lor) precum cea a FED – ce împinge relaxarea spre sfârșitul anului, dar și tăcerea BCE – sunt semnale importante pentru măsurile decise de Consiliul de Administrație în 5 iulie.