Mai multe banci au redus de la inceputul anului dobanzile la depozite, pe fondul unei imbunatatiri usoare a lichiditatii din piata si in conditiile in care creditarea a ramas anemica. Pana si bancile grecesti, cele ce plateau cele mai mari dobanzi la depozite, au schimbat tactica si recurg la reduceri importante de dobanzi. Chiar daca Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca prin masurile prudente incurajeaza economisirea, actiunile bancilor la inceput de an ne arata contrariul si putem asista in acest an la un alt „trend”.
Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala ar descuraja economisirea interna, care este insuficienta, iar in loc sa determine o crestere economica, ar genera efectul invers din cazua lipsei de resurse financiare, a sustinut chiar ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Se pare insa ca aceasta masura nu este suficienta, iar bancile au inceput inca de la finalul anului trecut (ex. ING si BT au redus dobanzile in decembrie) sa reduca dobanzile la depozite.
8 banci au redus dobanzile intr-o singura luna!
Alpha Bank, banca cu capital elen, una dintre bancile care ofera unele dintre cele mai mari dobanzi la depozite bancare, atat pentru economiile in lei dar si la euro sau dolari, a anuntat astazi reduceri de dobanzi. Alpha Bank a scazut dobanda la depozitele in lei cu pana la 1 procent.
Si Piraeus Bank a redus dobanda la unele depozite. Banca cu capital grecesc, plateste mai putin clientilor pentru economiile in lei sau in euro, dobanda pentru depozite in lei nu mai trece de 7 procente.
Banca Romaneasca a redus dobanzile de doua ori intr-o luna! Cea mai recenta reducere a fost anuntata saptamana aceasta. Banca reduce cu pana la 0,3 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei cu scadenta mai mica de patru luni, pana la un maxim de 5,9% pe an. Cea mai mare reducere de dobanda a fost operata in cazul depozitelor cu scadenta la trei luni, unde bonificatia a coborat la 5,5% pe an.
Grecii au redus bonificatiile la inceput de an, scaderi de dobanda de pana la o jumatate de punct procentual. Banca Romaneasca a redus şi dobanzile la depozitele in euro cu pana la 0,3 puncte procentuale. Cea mai mare bonificatie platita in prezent la euro este de 4% pe an si este valabila in cazul sumelor atrase pe termen de noua luni.
De ce relaxeaza dobanzile bancile grecesti
Surse de pe piata afirma ca bancile elene au fost alimentate recent cu anumite linii de finantare din Grecia, permitandu-si astfel sa relaxeze politica de atragere de depozite mai ales ca necesarul de resurse pentru creditare a continuat sa scada.
Dobanda la depozitele in euro de la BCR coboara si mai mult sub 2 procente. Banca a modificat in scadere dobanda platita la depozite la termen in euro si dolari pentru populatie, si a lansat o promotie pentru depozitele in lei la 3 luni. Pentru economiile in euro ale populatiei, BCR ofera dobanzi cuprinse intre 1.5% si 2.15%, in timp ce pentru depozite la termen in dolari dobanda pleaca de la 1% si ajunge la 1.7%. In cazul depozitelor in lei standard, dobanda nu mai trece de 4.5%, fiind printre cele mai mici din piata.
Raiffeisen Bank a redus cu pana la 0,2 puncte procentuale dobanzile platite la depozitele in euro ale persoanelor fizice, bonificatiile fiind cuprinse intre 2 şi 3% pe an in functie de scadenta şi de suma depusa. Cea mai ampla reducere de dobanda a fost efectuata in cazul depozitelor cu scadenta la şase luni, care sunt bonificate cu 2,3% daca suma depusa de client nu depaşeşte 5.000 de euro. Clientii care aduc la banca mai mult de 30.000 de euro si ii tin o jumatate de an primesc o dobanda de 2,6% pe an. Cea mai mare dobanda, de 3% pe an, este oferita la depozitele mai mari de 30.000 de euro constituite pe un an.
In 1 februarie, Volksbank a anuntat ca a redus dobanda la depozite cu pana la jumatate de procent Banca plateste clientilor mai putin cu pana la 0.5% pentru depozitele bancare in lei si cu pana la 0.45% mai putin pentru cele in euro.
Unicredit Tiriac Bank a modificat dobanda la depozite bancare in luna ianuarie. Banca a micsorat dobanda platita la depozitele in lei, iar in acelasi a majorat dobanda la euro,doar in cazul depozitelor mai mari de 50.000 euro.
Cine urmeaza?
Bancpost anunta ca incepand din 11 februarie 2013 va opera reduceri ale ratelor de dobanda la depozitele oferite clientilor persoane fizice. Astfel, atat pentru depozitele in lei standard (fonduri existente), cat si pentru cele dedicate exclusiv fondurilor noi, Bancpost va aplica rate de dobanda diminuate cu pana la 0,75 puncte procentuale pe an.
Valorile maxime ale dobanzilor acordate de Bancpost pentru depozitele standard in lei se vor situa intre 5,25% si 5,90% pe an, in functie de maturitate. In cazul depozitelor in euro, reducerile vor fi de pana la 0,25 puncte procentuale pe an. Nivelele maxime ale bonificatiei pentru depozitele standard in euro vor fi intre 3,00% si 3,60% pe an, in functie de maturitate. Reducerile se vor aplica si la depozitele in dolari, cu pana la jumatate de punct procentual pe an. La conturile de economii, ratele de dobanda vor fi diminuate cu pana la 0,25 puncte procentuale pe an.