Cele mai recente studii pe tema fuziunilor/achiziţiilor din acest an arată că piaţa a trecut pragul de trei miliarde de euro, valoarea totală triplându-se faţă de 2016, cu o creştere de cel puţin 20% a numărului tranzacţiilor.
„În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, centralizându-le şi pe cele cu valoare nedeclarată, au fost anunţate 28 de achiziţii – în medie, câte două în fiecare săptămână. Faţă de perioada similară a anului trecut, valoarea tranzacţiilor s-a triplat, iar numărul lor a crescut cu 20%”, se arată într-un studiu al Deloitte, care analizase însă doar evoluţiile din primele 9 luni. În acea perioadă, valoarea medie a unei tranzacţii a fost de 56 de milioane de euro, evidenţiind tendinţa de creştere a valorii tranzacţiilor.
În sectorul serviciilor financiar-bancare, Deloitte punctează achiziţia Băncii Româneşti (deţinută de National Bank of Greece) de către OTP Bank (Ungaria), cu o valoare vehiculată a fi de aproximativ 100 de milioane de euro.
Pe data de 24 noiembrie, Banca Transilvania a semnat contractul de achiziție a 99,15% din acțiunile Bancpost și a 100% din acțiunile emise de ERB Retail Services IFN și ERB Leasing IFN, societăți care fac parte din grupul Eurobank. Vânzarea Bancpost și a celorlalte subsidiare ale EFG Eurobank din România marchează practic ieșirea grupului elen Eurobank de pe piața locală.
Tranzacția este cea mai mare anunțată pe piața bancară, pentru acest an. Valoarea nu a fost comunicată, dar, potrivit surselor menționate de presă, ar fi vorba de 230 – 250 milioane de euro.
În 21 decembrie, Fondul american de investiții JC Flowers a prelaut subsidiara din România a Piraeus Bank. Tranzacția a fost notificată autorităților săptămâna trecută și este estimată să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.
Valoarea achiziției Piraeus Bank România de către JC Flowers nu a fost făcută publică. Surse din piața bancară estimează că prețul de achiziție se situează la aproximativ 35 de milioane de euro plus rambursarea unor linii de finanţare către grupul mamă de peste 100 de milioane de euro.
Ce urmează în 2018?
Pentru 2018, analiştii se aşteaptă la o înteţire a fuziunilor şi achiziţiilor, în contextul în care oportunităţile de afaceri vor fi şi mai mari, dar şi mai urgente din punctul de vedere al necesităţii de a fi fructificate.
Citeste şi