Societatea românească, nu numai cea specializată, ar trebui să aibă acces la proiecte şi instrumente de educaţie financiară mult mai prezente şi mai bine promovate, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la „Forumul educaţiei financiare”.
Ministrul a reiterat că educaţia financiară trebuie să înceapă de timpuriu, dar e necesar să fie continuată la nivel de adult, „pentru că fiecare dintre noi trebuie să învăţăm din lecţiile cu care ne confruntăm, pe care le trăim şi să înţelegem unde a fost greşeală individuală, unde a fost greşeală sistemică, ce trebuie să facem ca să fim protejaţi pe viitor”.
„Trebuie să ai multă, din punctul meu de vedere, raţiune care are la bază multă educaţie, astfel încât să ştii să faci diferenţa între nevoi şi dorinţe. Am mai spus-o şi în alte dăţi. Trebuie să învăţăm să facem această diferenţă ca cetăţeni, dar şi în calitate de antreprenor, dacă este cazul, sau mediu de business, între nevoi şi dorinţe. Nevoile sunt imediate, dorinţele necesită un context de aşezare, necesită un context de sustenabilitate a folosirii resurselor disponibile, de atragere de resurse şi de ţinte şi obiective pe care, dacă ai consecvenţă, le poţi îndeplini. Să nu uităm că orice eşec în piaţa financiară, în mediul economic, dar şi în viaţa individuală se concretizează în efecte, iar aceste efecte se răsfrâng şi asupra celorlalţi. Nici nu individ nu e sigur pe pământ. Nicio companie nu lucrează singură în piaţă. De aceea este nevoie să construim instrumente de învăţare şi de parteneriat, şi în parteneriat cu mediul economic, dacă vrem ca la următoarele situaţii complicate să fim mai puternici”, a afirmat Câciu.
El a subliniat că trebuie implementat în elaborarea strategiei naţionale de educaţie financiară şi comportamentul antreprenorial, semnalând că partea de educaţie financiară ar trebui să meargă puternic şi către mediul privat.
„Este vorba de sustenabilitatea de business, de formarea de business care să aibă o componentă puternică de educaţie financiară, pentru că de fiecare dată, în situaţiile complicate, constatăm că suntem vulnerabili. Vulnerabilităţile se nasc din carenţe, carenţe care au la bază poate şi elemente de bază, de educaţie, dar şi elemente de cunoştinţe care sunt complexe, nu sunt numai financiare, sunt şi comerciale, sunt şi cele de abilităţi de negociere, sunt şi cele de raţiune, de aşezare unui business. De aceea cred că partea de educaţie financiară ar trebui să meargă puternic şi către mediul privat”, a explicat ministrul Finanţelor.