Avocatul Adrian Cuculis a publicat o opinie privind legalitatea dobanzilor percepute de companiile de recuperare creante dar si un contract care atesta cat costa creanta vanduta de banci catre companiile de recuperare creante. “Am cumpatat daca sa prezint in mod public acest document fiindca as putea fi ulterior acuzat de faptul ca as avea o disputa personala cu recuperatorii de creante” a scris avocatul pe blogul personal.
“Legislatia din Romania exista 2 tipuri de cesiune cu privire la o creanta
a) Cesiunea de creanta, a sumei de bani efective art 1556 Cod Civil (1) Cesiunea de creanţă este convenţia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanţă împotriva unui terţ.
b)Cesiunea contractului care reprezinta practic o substituire in partile initial contractante si este reglementata de art. 1315 respectiv (1) O parte poate să îşi substituie un terţ în raporturile născute dintr-un contract numai dacă prestaţiile nu au fost încă integral executate, iar cealaltă parte consimte la aceasta.
Diferente?
Daca intre Banca si Recuperatorul de creante se incheie un contract de cesiune de creante atunci recuperatorul nu are dreptul sa perceapa dobanzile aferente contractului de credit fiindca nu a primit contractul ci doar creanta, ce poate avea doar o valoare FIXA, respectiv, suma pe care imprumutatul o datoreaza bancii la momentul cesiunii creantei.
Daca intre Banca si Recuperatorul de creante se inchide un contrat de cesiune de contract, acesta este ILEGAL SI NUL si evident ca recuperatorul NU ARE DREPTUL SA INCASEZE DOBANZI.
Rationamentul este unul logic, dat fiind faptul ca un contract de credit, un imprumut bancar, nu poate fi incheiat decat de un anumit tip de creditor si anume cel banacar sau nebacar insa sub coordonarea BNR. Daca contractul de credit ar fi cesionat catre un recuperator de creante care este un S.R.L, acesta NU AR AVEA CALITATEA NECESARA DATA DE LEGE pentru a putea sta parte intr-un contract de credit unde ca si calitate primordiala, imprumutatorul sau creditorul trebuie sa fie Banca Comerciala ORI Institutie financiara Nebancara.
Pe cale de consecinta, dobanzile pe care aceste institutii le percep dupa cesionarea lor de la banca catre recuperatori, sunt ilegale” spune avocatul Cuculis.
Cat costa de fapt creantele pe care bancile le vand recuperatorilor?
Citeste aici