Moneda unică europeană a depăşit pragul de 4,81 lei, pentru prima oară în istorie. Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR, consieră că balanta comercială rămâne o principala cauză de depreciere, însă sunt 11 indicatori care afectează cursul valutar. Domnia sa explică că BNR nu anticipează unde va ajunge cursul euro, deoarece banca Centrală nu are o astfel de țintă.
„La BNR nu anticipăm unde va ajunge cursul, noi nu avem țintă. Nu avem țintă pe piața valutară, avem țintă menținerea stabilității prețurilor. Cursul se mișcă în funcție de 11 indicatori, cel mai important este balanta comerială. Câtă vreme lună de lună raportul dintre importuri şi exporturi e mare în favoarea importurilor, importăm cu 1,5 mld mai mult, asta înseamnă că determinantă e intervenţia importatorilor leul se depreciază uşor în fiecare zi.
Mai contrează inflația, datoria publică, PIB, deficitul bugetar, dar și piața politică. Nu avem stabilitate, nu știm ce guvern vom avea, nu se poate ca aceste mișcări să nu influențeze piața valutară”, a precizat consilierul BNR.
Analiștii spun că deprecierea leului nu se va opri aici. Sunt estimări care arata ca la final de an vom avea un euro ce va depăsi 4 lei și 89 de bani. Iar un euro puternic înseamnă scumpiri în lanţ. De la rate mai mari pentru cei care au credite în moneda europeană la facturi mai mari, locuinţe si masini mai scumpe.
Adrian Vasilescu a explicat cum ar trebui să privim totuși acestă depreciere: este minimă, de doar 0,60%
„Zilnic, la BNR, la ora 13.00, facem o fotografie a momentului. Dincolo de asta, există o mișcare zilnică a monedei euro. Dacă ne uitam la ziua de vineri, avem o depreciere de 0,60% pe toată ziua.
Dacă ne uitam la ce s-a întâmplat în Ungaria, Cehia, Polonia, unde monedele au avut o depreciere între 1-2%, constatăm ca noi am avut o depreciere ușoară. Ca să dau un exemplu, când la noi se scumpește pătrunjelul, este normal să crească și moneda europeană.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că de 2 ani și 5 luni, adică din 1 octombrie 2017, am intrat într-un cicluc inflaționist, suntem în inflație. Ce a determinat această inflație? Sunt atât cauze internaționale dar și interne. Una dintre ele este intrevenția Autorităților de Reglementare, am avut creșteri de prețuri la gaze, energie electrică. Această depreciere de la noi este minimă. Expresia maxim istoric e neavenită şi neadecvată”, a mai spus Adrian Vasilescu.