La finalul anului trecut, 14 banci din cele 39 de institutii de credit care-si desfasurau activitatea in Romania detineau retele teritoriale care depaseau pragul de 100 de agentii bancare. Situatia nu este diferita fata de cea inregistrata in urma cu 5 ani, cu mentiunea ca toate bancile, cu exceptia Banca Transilvania si OTP Bank, si-au diminuat considerabil prezenta in teritoriu.
Publicatia online www.BankingNews.ro a realizat o analiza detaliata a evolutiei consemnate an de an de retelele de unitati, care ofera un tablou fidel asupra parcursului inregistrat de procesul de restructurare a fiecarei banci in perioada 2009 – 2014. Este important de precizat, inca din capul locului, ca cele mai mari 14 banci din Romania dupa numarul de agentii au renuntat in intervalul amintit la 783 de sucursale, de la 5.782 cate existau in decembrie 2009 la 4.999 in decembrie 2014.
Cele mai agresive banci pe directia reducerii retelei teritoriale au fost CEC Bank, BCR si Bancpost. Daca in cazul CEC Bank discutam in general despre o redimensionare impusa de numarul exagerat de mare de agentii bancare mostenit inca din perioada comunista, la BCR si Bancpost a functionat necesitatea implementarii unor ample procese de restructurare pentru reducerea costurilor. Cele doua institutii de credit au renuntat fiecare la cate aproximativ 100 de unitati pe parcursul celor 5 ani ce fac obiectul analizei redactiei noastre.
La polul opus regasim Banca Transilvania si OTP Bank, doua banci care raporteaza o evolutie pozitiva a numarul de agentii la finalul anului 2014 fata de aceeasi perioada din 2009. In cazul OTP Bank, plusul de agentii din portofoliul propriu este dat de achizitia Millennium Bank de vara anului trecut, altfel banca ungureasca si-a mentinut acelasi numar de unitati pe parcursul celor 5 ani.
In ceea ce priveste Banca Transilvania, capitolul expansiune teritoriala arata apetitul institutiei de credit pentru dezvoltare. Practic, Banca Transilvania este singurul operator de pe piata bancara locala dintre cele 14 analizate care a mizat pe cresterea organica a numarului de unitati. Institutia de credit clujeana a inaugurat 34 de agentii in perioada 2009 – 2014, majorandu-si reteaua teritoriala de la 516 la 550 de unitati.
Cum la finalul lui 2014, Banca Transilvania a semnat un angajament de preluare a Volksbank, este de asteptat ca in a doua parte a acestui an toate cele 135 de sucursale Volksbank sa intre in portofoliul bancii din Cluj – Napoca. In acest fel, Banca Transilvania va dispune de o retea teritoriala de aproape 700 de agentii. Asa cum declara directorul general al institutiei de credit, Omer Tetik, Banca Transilvania va decide cate dintre cele 135 de unitati Volksbank vor fi pastrate active, insa este de asteptat ca multe dintre acestea sa fie mentinute.
BRD, institutia de credit care a avut cea mai agresiva dezvoltare teritoriala in perioada de boom economic (2006 – 2008), si-a diminuat reteaua in ultimii 5 ani cu 60 de agentii, redimensionarea fiind instituita mai cu seama in ultimii doi ani.
Alte banci care au renuntat la un numar considerabil de unitati sunt Banca Comerciala Carpatica (- 63), Piraeus Bank (- 57), Alpha Bank (- 51), UniCredit Tiriac Bank (- 51) sau Volksbank (- 50).
Interesanta este evolutia consemnata de reteaua UniCredit Tiriac Bank, institutie de credit care pornea la decembrie 2009 cu un efectiv de 235 de agentii si care in perioada 2009 – 2011 a mizat pe dezvoltarea teritoriala, inaugurand in doi ani alte 10 unitati pana la un total de 245 de sucursale. Insa, dupa 2012, UniCredit Tiriac Bank si-a schimbat strategia, adoptand un amplu proces de restructurare prin diminuarea retelei pana la 184 de agentii.
Daca Raiffeisen Bank si Banca Romaneasca si-au restrans retelele teritoriale cu cate 31 de agentii in perioada 2009 – 2014, ING Bank a mentinut in acest interval acelasi numar de sucursale, respectiv 220 de unitati.
Top Banci – Retele teritoriale