Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, a criticat dur masura de reducere a comisioanelor interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, afirmand ca loveste in cei care finanteaza majoritar economia si franeaza recuperarea decalajelor. „Daca orice tip de initiativa astazi este, intr-o forma sau alta, de a fi cu fata spre electorat, cred ca ar trebui sa gasim solutii pozitive si de sprijinire a jucatorilor din economie. A sprijini jucatorii dintr-o economie nu inseamna sa incerci in momentul de dezvoltare a Romaniei, cand trebuie sa prindem din urma tot felul de indicatori avansati fata de cei ai Romaniei si daca gasim solutii prin care sa spunem jucatorilor dintr-o piata libera cum sa-si stabileasca costurile, cum sa-si structureze procesele, modele de business, eu cred ca nu este sprijinul pe care il cautau jucatorii din economie sa prinda din urma economiile mai dezvoltate”, a afirmat miercuri Danescu la o conferinta pe tema cardurilor bancare, potrivit Mediafax.
El a comentat o stire potrivit careia reducerea comisioanelor de interchange este o veste buna pentru clientii bancilor, spunand ca un flux economic este format din toti jucatorii si nu poate fi o veste buna pentru o parte din acest flux si o veste proasta pentru alta, vestea buna fiind in final pentru comercianti.
Totodata, a exprimat pozitia ARB, care apreciaza ca trebuie mentinuta capacitatea institutiilor de credit pentru a continua investitiile in infrastructura, pentru cresterea gradului de penetrare a platilor electronice, care in Romania este de 6%, fata de media europeana de 30%. „Deci vorbim de 6%, dar dupa timpul alocat acestui subiect, parca vorbim de 90%”, a spus Danescu.
De asemenea, reprezentantul institutiilor de credit afirma ca mesajul potrivit caruia bancile au resurse si pot sustine aceasta modificare legislativa nu mai este de actualitate.
„Suma acestor mesaje a devenit atat de mare incat impactul asupra investitorilor si a celor care finanteaza o piata in proportie de 95% (bancile – n.r.) a devenit semnificativ. Pe de o parte mesajul catre actionari «avem nevoie de voi, trebuie sa participati mai mult» si, pe de alta parte, «o sa va decidem noi politica, modelele de business, modelele operationale» e o discutie care nu are cum sa tina de piata libera”, a mentionat oficialul ARB.
Membrii asociatiei considera ca implementarea masurilor pe care le vizeaza directiva europeana privind reducerea comisioanelor interbancare ar trebui realizata in Romania odata cu statele europene sau chiar mai tarziu, pana in prezent doar doua tari aplicand reglementarile, respectiv Ungaria si Polonia.
De asemenea, acestia apreciaza ca reducerea ar trebui aplicata in transe, nu „atat de abrupt”.
„Se vorbeste tot mai des de viitorul luminos al cardurilor, se spune «este atat de luminos incat trebuie sa ne punem ochelari de soare». Cu astfel de demersuri, eu cred ca ne uitam la card si trebuie sa ne punem ochelari de vedere, cu foarte multe dioptrii”, a concluzionat Danescu.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a afirmat marti ca aceste comisioane de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive, iar plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivel UE, unde Parlamentul European va aproba un regulament pana la finele anului.