Intr-o zi ai putea sa mergi la ATM si sa retragi bani, doar plimband palma pe ecranul „masinariei”. In alta zi, vei merge la banca si vei descoperi ca birourile sunt goale, cu lacatul pe usa. Si totusi, un „casier virtual” este oricand pentru tine la banca. Iar zilele acestea nu sunt foarte indepartate!
Banca de la colt, o relicva?
Insa, exista si un regret. Piata muncii din domeniu va numara mai putini angajati. Aceste tehnologii sunt in favoarea clientilor si a bancii, dar nu a unor angajati… Cele mai multe joburi din banci vor disparea, din cauza acestor noi tehnologii, care nu vor implica munca umana.
BankingNews.ro revine cu un material despre tehonologia de ultima ora in industria bancara.
Iata cele mai interesante inovatii menite sa ajute bancile si clientii. ATM-urile viitorului, gata sa ajunga si in Europa:
Noua tehnologie de scanare a palmei este deja functionala in Brazilia (Banco Bradesco) si Japonia. Specialistii americani spun ca este cea mai interesanta experienta, complet securizata, iti ofera acces la contul cardului de debit fara alte cerinte. JPMorgan Chase (JPM ) impreuna cu Fujitsu au pus deja bazele unui prim ATM care identifica utilizatorul doar prin scanarea palmei.
Cum functioneaza
Cu scanerul Fujitsu, numit PalmSecure, ai nevoie doar de doua secunde pentru a trece mana peste dispozitivul real, nu este nevoie de un contact direct, si de a fi recunoscut. Fujitsu a lansat deja cu succes ATM ul in Japonia si Brazilia .
Chioscul Express
In timp ce JPM dezvolta ATM-ul cu scanarea palmei, au trecut neobservate ATM-urile complete, ce functioneaza ca niste mini-banci. Banca a lansat aproape 1.000 de ” Chioscuri bancare Express”, in 400 din sucursalele sale din SUA. Acestea ajuta clientul sa retraga bani intr-o varietate mai mare (bancnote de un dolar si cinci dolari) acorda rest clientului – fara a fi nevoie de un om, ofera limite de retragere mai mare decat ATM-urile standard. Exista o sectiune separata unde clientul poate citi toate datele si CV-ul angajatilor din acea sucursala, ii poate „cunoaste” din pozele postate acolo. Noaptea, Chase, trage un separator intre ATM si restul bancii, oferind clientilor acces dupa orele de functionare ale bancii.
ATM-urile cu recunoastere faciala sunt pe drum.
Acestea sunt concepute dupa modele militare.
” Am testat mai multe metode biometrice, inclusiv de recunoaștere faciala”, dezvaluie Devon Watson, Vice Presedinte la Diebold. „ATM-urile ofera o gama completa de metode de autentificare biometrica, in scopul de a satisface cererea si nevoile de securitate ale institutiilor financiare, inclusiv raspunde la diferentele dintre consumatorii din intreaga lume”.
Clientii care doresc confidentialitate trebuie sa stie ca aceste modele de ATM vor cere utilizatorilor sa le permita sa stocheze o copie a masuratorilor biometrice (masuratori faciale care arata cat de departe sunt pozitionati ochii, unde sunt pometii, caracteristici in 3D-lungime , inaltime si adancime , nu 2D, deci nu pot exista scapari).
De exemplu, versiunea Itautec, ofera clientilor confidentialitate maxima – se termina in mod automat sesiunea la ATM, daca pleci. Acesta arata pe ecran cine e in spatele tau si sesiunea se inchide daca detecteaza o alta persoana ce intra in spatiul tau de confidentialitate, prevenind astfel „navigarea peste umar”.
Casierul virtual
Zilele in care oamenii vor ajunge la banca si vor gasi randuri de birouri goale si o usa cu lacat ar putea fi in curand o realitate. Din cauza aparitiei unor „casieri virtuali”.
Dollar Bank a fost printre primele banci care a introdus bancomate video de la inceputul anului 2012. Bank of America (BAC) a lansat prima sa ‘flota” de ATM-uri virtuale in 2013.
Fata de serviciile de baza (numerar, verificare depozite, retrageri), ATM -urile cu tehnologie Diebold, ofera in plus clientilor acces, prin intermediul webcamului, la informatii utile in afara orelor de program. Pe deasupra, se pot face plati la imprumuturi sau carduri de credit, ai acces la contul tau cu un act de identitate emis de autoritati, daca nu aveti cardul bancar la indemana.
P.S. in Rusia, Sberbank, testeaza de doi ani ATM- urile cu amprenta vocala ce folosește tehnologia de recunoastere a vocii si detectorul de minciuni pentru a se asigura ca esti clientul bancii.
Gabriela Dinu