Datele cele mai recente ale BNR arata ca unul din cinci credite este neperformant, iar acest lucru duce la prudentialitate. Banicile isi aleg greu clientii, mai ales dupa noile normle ale BNR dar si pentru ca sunt din ce in ce mai putini clienti „bancabili”. Dar aceste inconveniente nu sunt singurele pentru clientii dispusi sa faca un credit. Exista cateva exemple de posibili clienti a caror profesie este considerata cu risc crescut de catre creditori.
Profesiile liberale – oameni cu contracte de management sau navigatorii, avocati, cei ce activeaza in domeniul IT, artistii, arhitectii, medicii sau chiar stewardesele, sunt clienti care nu pot obtine usor un credit. Totusi, variante exista, insa sumele imprumutate sunt mai mici.
Banca te considera un „risc” deoarece contractul tau nu le garanteaza venituri pe termen lung!
Bancile tin insa cont de numarul de reinnoiri ale angajamentelor sau de functia pe care o are clientul. Daca detine o pozitie de conducere, sansele sa primeasca un imprumut cresc semnificativ.
„Chiar daca are contract pe perioada determinata, acel client are sanse sa ia un credit la fel ca orice alta persoana. Pentru ca aceasta functie ii confera posibilitatea, in cazul in care este disponibilizat, sa isi gaseasca mult mai usor un alt job pe piata”, ne explica analistii financiari.
Ce faci cand jobul tau este pe o perioada determinatata?
Pentru contractele de munca cu perioada determinata, bancile acorda credite valabile doar pe perioada derularii contractului. Asta inseamna si o suma mai mica la care se incadreaza clientul. Insa si aici ai o sansa: coplatitori.
Bancile accepta pana la patru codebitori, criteriile de eligibilitate fiind aceleasi ca si la aplicantul creditului, in functie de vechimea in munca, de varsta.
Bancile se uita si la datele firmei pentru care lucreaza cel care vrea un imprumut.
Cu cat compania este mai mare si mai stabila si are un numar mai mare de angajati, cu atat sansele de a obtine un credit al unui client din cadrul acelei companii sunt mult mai mari, ne asigura bancherii.
Venitul, criteriul care iti „acorda” imprumutul!
La un venit de 2.000 de lei, bineinteles, in functie de banca, te poati incadra la un credit de 100.000 de lei pe 30 de ani pentru Prima Casa, adica in jur de 22.000 de euro.
Pentru o locuinta de 57.000 de euro, veniturile pentru un credit trebuie sa depaseasca 3.100 de lei lunar, iar pentru 60.000 de euro, sa ajunga la aproape 3.400 de lei.
Sunt in piata si cateva banci ce au dezvoltat divizii speciale pentru medici sau alte profesii liberale. Iar altele au dezvoltat produse dedicate acestor clienti. Aceste produse le vom analiza intr-un material viitor, dedicat exclusiv acestora.