Romanii au facut, din nou, „coada” la banca. In mai, bancile din Romania au acordat credite noi in valoare totala de aproximativ 5,1 miliarde de lei. Astfel, asistam la cea mai buna luna de creditare, din aprilie 2008, potrivit datelor BNR. Comparativ cu luna precedenta, in mai 2015, volumul creditelor nou acordate a crescut cu peste 55%, de la 3,27 miliarde de lei in aprilie 2015.
In mai 2014, volumul creditelor noi s-a situat aproape la jumatate fata de a cincea luna din acest an, respectiv la 3,15 miliarde de lei.
Luna mai este una prolifica in randul consumatorului de credite de nevoi. Cei mai multi clienti acum isi renoveaza casa, isi achizitioneaza masina sau isi planifica o vacanta mai scumpa, cu ajutorul unui credit de consum. Bancile au acordat credite de consum in lei in valoare de 1,5 miliarde de lei in luna mai, cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut si un maxim al ultimilor sapte ani, arata datele BNR.
Datele sunt confirmate si la nivel european. Potrivit celui mai recent sondaj trimestrial Eurofinas, in primul trimestru din 2015, volumul total de credite de consum nou acordate de companiile membre ale Federatiei Europene – Eurofinas a crescut cu 6,2% fata de primul trimestru din 2014.
In Romania, si creditul imobiliar e pe val, datorita Programului Prima Casa. Solicitarile de garantare a creditelor acordate prin „Prima Casa” au crescut in acest an cu 30% fata de anul trecut, atingand un maxim istoric.
Economisirea nu mai este atractictiva. Doar banii economisiti pe termen lung mai aduc profit. Citeste AICI
Pe de alta parte, depozitele noi constituite in aceeasi perioada la bancile din Romania au depasit 18 miliarde de lei. Acestea sunt, insa, in scadere atat fata de luna aprilie, cu 6,88%, de la 19,6 miliarde de lei, cat si fata de mai 2014, cu 7,3%, de la 19,7 miliarde de lei in urma cu un an.
Potrivit BNR, contractele noi includ toate contractele financiare care specifica pentru prima data rata dobanzii pentru depozit sau pentru credit si toate renegocierile contractelor existente de depozit sau de credit.
‘Nu sunt incluse in baza de calcul creditele acordate pe descoperit de cont, creditele reinnoibile automat (revolving), creantele aferente cartilor de credit si nici creditele neperformante’, precizeaza banca centrala.
Gabriela DINU