Dupa ce Presedintele Traian Basescu a avut cateva declaratii acuzatoare la adresa Bancii Nationale a Romaniei pe tema schemei de injumatatire a ratelor, reprezentantii Bancii Centrale au transmis o pozitie oficiala pe marginea acestui subiect. Practic, Seful Statului a mentionat, intr-o emisiune televizata la B1TV, ca BNR este implicata in “electorata” propusa de Guvern, subliniind ca “vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt. Imediat trebuie sa o paraseasca. Stiu care este prestigiul BNR, institutiile financiare stiu ca BNR a fost implicata in acest lucru, deci nu fac niciun fel de rau Bancii Nationale, pentru ca raul si l-au facut ei singuri”.
Comunicatul de presa remis de Banca Nationala arata faptul ca ”Proiectul schemei de stimulare a consumului prin masuri fiscale (care sa faciliteze pentru urmatorii doi ani o reesalonare a creditelor contractate la banci de populatia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie) nu a implicat si nu va implica, din partea Bancii Nationale a Romaniei, niciun fel de decizii de politica monetara sau bancara”.
Totodata, reprezentantii BNR evidentiaza ca ”schema în cauza se bazeaza, în esenta ei, pe masuri fiscale, fiind conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, domnul Liviu Voinea. Semnificativ, în acest sens, este faptul ca întreaga motivatie a acestei masuri a facut obiectul unui articol publicat recent pe site-ul Financial Times sub semnatura domnului Voinea”.
”Banca Nationala a Romaniei a fost consultata în legatura cu acest proiect înainte si în timpul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. O echipa din BNR adecvata temei propuse, formata din experti din departamentele supraveghere, reglementare bancara, stabilitate financiara si juridic, a participat la discutiile cu echipa Ministerului Finantelor, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, furnizand date statistice si facand evaluari. Elementele considerate esentiale de catre expertii BNR (respectiv caracterul voluntar al schemei fiscale si negocierea individuala de catre debitori cu bancile comerciale) apar în forma actuala a proiectului”, se precizeaza in comunicatul de presa al BNR.
In acelasi timp, potrivit informarii publice remise de Banca Centrala, conlucrarea dintre BNR si Ministerul Finantelor se desfasoara în mod curent, fiind mai intensa în perioadele de negocieri cu institutiile internationale, si are drept baza legile romanesti, reglementarile europene si bunele practici internationale. În acest context legal s-au desfasurat în ianuarie a.c. si consultarile pe tema schemei fiscale mentionate, dar si cele legate de lansarea emisiunilor de obligatiuni ale statului roman pe pietele interne si internationale.