Criza financiara nu a insemnat numai diminuarea creditarii, pierderi in bilantul contabil sau reducerea numarului de agentii si angajati pentru bancile din Romania, unele institutii de credit reusind in cei peste cinci ani de recesiune economica sa-si majoreze substantial cotele de piata, profitand conjunctura nu tocmai fericita.
Ziarul Financiar prezinta un top al bancilor care au reusit sa-si mareasca cota de piata in perioada 2008 – 2013, evidentiind faptul ca aproape jumatate dintre institutiile din sistemul bancar romanesc au inregistrat la finalul lui 2013 cote de piata mai mari decat in 2008, dintre care numai sase au atins cresteri semnificative, de peste un punct procentual.
Evolutia pozitiva consemnata de unele banci este pusa pe seama cresterii organice, cum este cazul Banca Transilvania, sau pe realizarea unor achizitii, cum este cazul Raiffeisen Bank sau UniCredit Tiriac Bank.
„Castigatoarea celor cinci ani de criza este Banca Transilvania, care a crescut de la 5,4% la aproape 9% din activele sistemului, cu amendamentul ca aproape 28% din activele bilantiere erau titluri de stat la sfarsitul lui 2013. Pe locul al doilea in clasamentul cresterii cotelor de piata in perioada de criza este banca de stat CEC Bank, care a stationat insa anul trecut la nivelul de 7,4% atins in 2012, in conditiile in care a fost nevoita sa-si ajusteze portofoliul impresionant de titluri de stat pe care il acumulase. UniCredit Tiriac Bank avea la sfarsitul lui 2013 o cota de piata mai mare cu peste doua puncte procentuale decat in 2008, inclusiv cu contributia achizitiei de anul trecut a portofoliului de retail al RBS, dar si a majorarii constante a volumului de credite, in special pe zona corporate”, scrie Ziarul Financiar.
Topul celor sase banci care si-au majorat cota de piata cu peste un punct procentual in perioada analizata sunt Banca Transilvania (+ 3,5 puncte procentual de la 5,4% la 8,9%), CEC Bank (+ 3,1 puncte procentuale de la 4,3% la 7,4%), UniCredit TIriac Bank (+ 2,1 puncte procentuale de la 5,5% la 7,6%), ING Bank (+ 1,5 puncte procentuale de la 3,5% la 5%), Garanti Bank (+ 1,4 puncte procentuale de la 0,6% la 2%) si Raiffeisen Bank (+ 1,3 puncte procentuale de la 6% la 7,3%). Citeste detalii despre analiza cotelor de piata din sistemul bancar romanesc pe www.zf.ro.