Economistii observa cat de daunatoare este scaderea creditarii si costata cum va afecta acest lucru economia romanesca. Cei mai multi se preocupa de gasirea unor solutii pentru repornirea creditarii, insa altii, bancheri, vor clienti mai multi, fara insa a face mari eforturi. Spre exemplu, avem promotii si credite cu comisioane si alte taxe reduse. Insa dobanzile raman „neclintite”.
Sistemul bancar se afla din anumite puncte de vedere in 2008, inaintea izbucnirii crizei, existand riscul unei spirale negative in care intreaga economie sa intre, afirma Florin Citu, prezent la o dezbatere la sediul BNR. „Incerc sa observ importanta ratei creditelor neperformante (NPL) pentru cresterea economica. Trebuie sa vedem daca exista un cost al acestor nepreformante si cum se materializeaza acest cost si care sunt pericolele din punct de vedere al stabilitatii financiare”, explica Florin Citu.
„Cresterea economica scazuta duce la cresterea neperformantelor (NPL), dar exista un efect pervers care vine invers. De la un anumit nivel, rata NPL are un efect negativ asupra creditarii. Creditarea in scadere va afecta negativ economia care va duce apoi la cresterea ratei NPL”, a explicat fostul bancher.
Consumator avem, avem si banci interesate de creditare?
Consumatorul roman este (inca) foarte interesant de credite, considera analistul.”Daca ne uitam la creditele in lei si ale dobanzii la credite noi in lei, observam ca desi dobanzile au crescut, cererea pentru creditele noi a continuat sa creasca. Daca ne uitam la creditele in euro, indiferent de cum se miscau dobanzile, cererea pentru imprumuturi in euro a continuat si ea sa creasca. Ceea ce ma duce la concluzia ca, pe langa costul creditului, au existat si alte considerente pentru care consumatorul roman vrea sa se imprumute. De fapt, cred ca pentru consumatorul de care discutam, costul creditului conta prea putin”, spune Florin Citu.
Cum apar crizele bancare
Riscurile unui nivel ridicat al NPL sunt doua: stabilitatea financiara si cresterea economica. O rata mare a NPL poate induce o instabilitate mare in sistemul financiar bancar si mai e un risc asupra cresterii economice. Cresterea economica scazuta duce la cresterea NPL, dar exista un efect pervers care vine invers. De la un anumit nivel, rata creditelor neperformante au un efect negativ asupra creditarii. care are un efect negativ asupra economiei care la randul lui are va afecta negativ rata creditelor neperformante. Cam asa se produc crizele bancare… „Daca ne uitam la cele cateva crize bancare importante putem trage cniste concluzii. Turcia, in 2000, cand a avut rata de NPL a avut o scadere a economiei de 5%, dar si-a revenit dupa aceea. Asia a avut o scadere de 6% dar si-a revenit apoi si ea. Romania a avut o scadere de 7%, a incercat sa-si revina dar acum suntem in perioada de double dip. Cu o economie care nu poate creste in perioada urmatoare trebuie sa ne asteptam ca rata NPL sa creasca. Ca sa repornim creditarea trebuie sa vedem daca nu cumva este o problema de sistem. care trebuie rezolvata”, a concluzionat economistul Florin Citu.