De ceva vreme bancherii cu importanta sustin aparitia unui nou model de a face business. Nimic imposibil. Dar de unde stiu ei care ar fi modelul ideal pentru o reusita? Si la care reusita sa se raporteze? Analistii le vorbesc despre un model: decenta. In Romania mai sunt cateva banci, doua-trei, le numeri pe degetele de la o mana, care chiar dau credite si care fac si profit, ba chiar au si putine credite nereturnate. Acel model trebuie cautat si stimulat.
Chiar azi citeam care sunt bancile profitabile. Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank si ING Bank sunt cateva institutii de credit care au gasit echilibrul. Acestea s-au comportat decent, fara cresteri spectaculoase pe parte de creditare, iar azi se pot lauda cu credite neperformante putine si ceva profit in cont.
Cum statul a creat programul Prima Casa si a demonstrat bancherilor ca pot credita si la dobanzi decente, la fel, acum trebuie sa se gandeasca si bancile la metode reale de stimulare.
Si ce le cere seful BNR? Sa dea drumul la creditare. Dar sub alte forme – lucrate, evoluate. Nu e vorba aici de a da credite cui nu se califica ci de a face un business cinstit din creditare, unul cu dobanzi decente, care nu tripleaza costul adevarat al creditului.
Intre timp, ne invartim intr-un cerc vicios: fara credite ramanem in criza iar credite se dau doar daca se termina criza.