Pe 3 august 2012, a fost republicata in Monitorul Oficial Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, cu modificarea a doua articole importante. Presa nu a sesizat modificarile intrate in vigoare in urma cu 40 de zile. Pe aceasta lege s-au bazat aproape toate procesele deschise de catre clienti sau Protectia consumatorilor impotriva bancilor. De acum, orice hotarare irevocabila in instanta va avea efecte deosebit de importante in relatia consumator-comerciant (numit de acum profesionist). Practic, daca se va dovedi in instanta ca o anumita clauza este abuziva, atunci comercianul va trebui sa modifice TOATE contractele in care apare aceasta clauza, dat fiind ca acestea sunt, in general, contracte de adeziune. Textul de lege, mai jos.
„Art. 38. – Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12. – (1) in cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit art.11.
(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la art. 30 si art. 32 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.
(4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.”
2. Articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13. – (1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.
(2) in cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la art. 16.
(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit.
(4) Hotararea este supusa numai apelului.”
3. in tot cuprinsul legii, termenul „comerciant” se inlocuieste cu termenul „profesionist”.”
Intregul text de lege poate fi vazut aici.
Gheorghe Piperea: „Daca instanta constata existenta clauzelor abuzive in contract, atunci dispune nulitatea clauzelor abuzive si modificarea contractelor (inlocuirea clauzelor abuzive cu clauze conforme legislatiei). Efectul unei astfel de decizii este erga omnes si automat, nefiind limitat la un contract anume. De altfel, obiectul unui astfel de proces nu este un contract anume, ci toate contractele de adeziune de acelasi tip ale profesionistului – pirit.
Cel mai important este ca noua reglementare da efect de lege precedentului judiciar: daca hotarirea tribunalului este in sensul ca exista clauze abuzive, toate contractele vizate vor fi afectate (vor fi eliminate clauzele nule; vor fi modificate contractele, cu impunerea unor clauze conforme cu legislatia); oricine, oricind, institutie, asociatie sau simplu particular, va putea invoca aceasta decizie pentru a obtine sanctionarea profesionistului care, in ciuda hotaririi tribunalului, continua sa foloseasca acele contracte de adeziune care contin clauze abuzive.
Citeste opinia avocatului Piperea aici