Bancile, companiile din industria IT si cea petroliera au resimtit cel mai mult beneficiile masurii fiscale de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, potrivit unei analize Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est.
La polul opus, in cazul companiilor mici, odata cu majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, acestea au inregistrat cresteri ale costurilor salariale, masura de diminuare a CAS fiind practic anulata.
Masura fiscala de reducere cu 5% a contributiei de asigurari sociale datorata de angajator, care se aplica incepand cu veniturile lunii octombrie 2014, a avut impact direct asupra costurilor salariale, insa efectele au fost resimtite diferit la nivelul fiecarui angajator.
De exemplu, in cazul unui salariat cu un venit lunar brut de 3.000 RON, un angajator a facut, ca urmare a reducerii CAS, o economie de 150 RON pe luna, costul total salarial scazand de la 3.834 RON la 3.684 RON/luna. Astfel, dupa 6 luni, angajatorul a obtinut o reducere a cheltuielilor salariale cu 900 RON/angajat.
Pe de alta parte, companiile mici, cu angajati avand salariul minim pe economie, au inregistrat o reducere a cheltuielilor salariale doar in perioada octombrie-decembrie 2014, iar incepand cu luna ianuarie 2015, efectele reducerii CAS au fost practic anulate, ca urmare a cresterii salariului minim pe economie de la 900 RON la 975 RON.
Astfel, comparativ cu luna septembrie 2014, cand pentru un salariu de 900 RON/luna costul total salarial era 1.150 RON, pentru salariile platite de angajator incepand cu luna ianuarie 2015, angajatorii au inregistrat un cost salarial suplimentar de 46 RON/luna. Practic, se observa ca, dupa 6 luni de la reducerea CAS, angajatorul nu a beneficiat efectiv de reducerea costurilor salariale, cat mai degraba de o crestere per ansamblu cu 3 RON/angajat.
„Putem constata astfel ca efectele pozitive ale reducerii CAS se resimt in special in companiile unde nivelul salarial este ridicat si foarte ridicat, respectiv din domenii precum financiar, IT sau extractia petrolului si a gazelor, in timp ce companiile unde nivelul salarial este aproape de minim, au inregistrat chiar cresteri ale costurilor salariale, comparativ cu luna septembrie 2014”, a apreciat Andreea Paun, Payroll Supervisor in cadrul Accace.
Banii economisiti din reducerea CAS, directionati catre plata salariilor si nu catre investitii
Companiile care au beneficiat de un surplus de disponibilitati banesti, ca urmare a reducerii CAS, au reactionat diferit fata de aceasta masura, in cele mai multe cazuri angajatorii luand decizia sa nu investeasca suplimentar, ci banii economisiti din reducerea CAS sa fie folositi pentru plata salariilor lunare.
„Chiar daca pe termen scurt companiile nu au reinvestit sumele economisite, cu siguranta in urmatoarea perioada si pe termen lung acest lucru se va reflecta in masuri precum crearea de noi locuri de munca, acordarea de beneficii angajatilor performanti, investitii in echipamente si tehnologie. Mai mult, masura reducerii CAS datorata de angajator este cu adevarat apreciata si de investitorii straini, care insa spera ca acest lucru sa nu duca in viitor la cresterea altor taxe care sa acopere aceasta diminuare”, a adaugat Andreea Paun.