Sistemul bancar a continuat să acorde credite, un trend impus de economie și guvern prin sprijinirea unor programe dedicate precum IMM Invest care au dus astfel la creșterea veniturilor din dobânzi și alte costuri, rezultând un profit de 6,82 miliarde lei., în primele 6 luni din acest an.
Dacă în primele 3 luni din an sectorul bancar înregistra un profit net de 3,38 miliarde lei, după alte trei luni a reușit să dubleze aceste cifre. Creșterea față de anul trecut este de de 44,0% an/an. Și activele totale ale sectorului bancar din România s-au majorat în acest an, cu peste 5%, ajungând la un nivel record de 737,8 miliarde lei (148,6 miliarde euro).
BNR a publicat statisticile cu privire la evoluția indicatorilor agregați la nivelul sectorul bancar intern în trimestrul II și primul semestru din 2023
Datele confirmă tendința de ameliorare a performanței financiare a sectorului bancar intern în prima jumătate a anului curent, într-un context caracterizat prin continuarea procesului de relansare economică post-pandemie (dar cu un ritm anual în decelerare), ciclul monetar și scăderea ratelor de dobândă la titlurile de stat, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.
În primele trei luni din 2023, sectorul bancar a înregistrat un profit net de 3,38 miliarde lei, în creștere cu 72,9% an/an. Datele BNR indicau creșterea activelor totale la nivel de sector cu 1,7% trimestru/trimestru și cu 11,03% an/an la 712,6 miliarde RON (144 miliarde euro) un maxim istoric în perioada ianuarie – martie.
Activele în T2 au ajus un nivel record de 737,8 miliarde lei
Iar ritmul s-a menținut, iar cifrele BNR arată că activele totale ale sectorului bancar intern au crescut pentru al 27-lea trimestru consecutiv în T2, cu o dinamică trimestrială în accelerare la 3,5%, ajungând la un nivel record de 737,8 miliarde lei (148,6 miliarde euro).
Din 31 decembrie 2022 pana în 30 iunie 2023 activele sectorului bancar au crescut cu 5,2%.
Dacă ne uităm la datele an/an, activele totale ale sectorului bancar din România s-au majorat cu un ritm în accelerare la 11,05%, fiind cea mai bună evoluție din T3 2022.
„Apreciem că evoluția ascendentă a activelor sectorului bancar intern în prima jumătate a anului curent a fost susținută de continuarea procesului de relansare economică (cu impact la nivelul creditării – soldul creditului neguvernamental s-a majorat cu 9,2% an/an în medie), dar și de deplasarea în jos a curbei randamentelor”, explică economistul BT.
ROE, maxim istoric
Indicatorii rentabilitatea activelor (ROA) și rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) au înregistrat în semestrul I niveluri de 1,88%, respectiv 21,11%.
Rata creditelor neperformante a rămas similară și se situa la finalul lunii iunie la 2,65%, nivel identic cu cel de la sfârșitul anului 2022.
La ce riscuri se așteaptă bancherii în 2023
„Datele publicate de BNR confirmă faptul că sectorul bancar din România este solid și poate face față provocărilor din trimestrele următoare, inclusiv perspectiva deteriorării climatului din piețele financiare internaționale, posibilitatea creșterii ratei creditelor neperformante și riscul incidenței unor noi șocuri”, notează in raport Andrei Rădulescu.
Riscuri la nivel mondial
În ceea ce privește sectorul bancar atragem atenția cu privire la intensificare percepției de risc la nivel mondial, în contextul provocărilor cu care se confruntă băncile regionale din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de peste 26,8 trilioane USD în trimestrul II).
Totodată, se acumulează semnale de ajustare macro-financiară, într-un context caracterizat de niveluri ridicate ale costurilor de finanțare, tensiunii geo- politice și incertitudini.
Atragem atenția cu privire la riscul incidenței unei unde de corecții de amploare pe piețele financiare internaționale, cu impact îndeosebi la nivelul economiilor care se confruntă cu niveluri ridicate ale deficitelor gemene (cazul României), se arată în analiza BT.
Riscuri interne: băncile se pot confrunta cu o creștere a ratei creditelor neperformante sau o cerere scăzută pe timp lung
Chiar dacă poziția financiară a sectorului bancar intern s-a ameliorat în ultimele trimestre, aspect evidențiat inclusiv de decalajul dintre mediana rentabilității financiare și mediana costului capitalului, sectorul bancar se poate confrunta cu o creștere a ratei creditelor neperformante, o dinamică redusă a cererii pentru o perioadă mai lungă și cu presiuni din perspectiva portofoliului de titluri de stat în scenariul unor ajustări dezordonate pe piețele financiare internaționale.
În acest context, atragem atenția cu privire la faptul că ponderea cheltuielilor de exploatare în total active sector bancar intern se situează cu mult peste media europeană (2,1% vs. 1,2% în 2022, conform datelor BNR), mai punctează Andrei Rădulescu, BT,