Poate parea surprinzator, dar sintagma „bancile fac intotdeauna bani” nu mai este universal valabila. Pe fondul unei lipse de incredere generalizate, creditele noi pentru populatie si pentru sectorul IMM s-au redus brusc si puternic, scrie Incomemagazine. Insa bancile nu au depus armele si au cautat solutii pentru a trai sau, mai bine zis, pentru a traversa criza.
In primul rand au redus costurile, pentru a compensa pierderile din activitatea de provizionare. Un numar de 7.135 de salariati au parasit sistemul bancar incepand cu septembrie 2008, un moment in care numarul angajatilor atinsese un maxim, 71.505 de persoane. Diminuarea, cu aproximativ 10%, nu a fost mai mare, pentru ca o mare parte dintre banci au incercat sa-si orienteze personalul angrenat in acordarea de credite catre departamentele de urmarire si colectare.
Intre septembrie 2008 si martie 2012, numarul unitatilor teritoriale a scazut si mai lent, cu 5%, pana la 5.981 de sucursale. Poate parea paradoxal, insa numarul mic de unitati inchise ascunde faptul ca bancile, de fapt, si-au repozitionat centrele neprofitabile in zone cu vad comercial.
In al doilea rand, s-au concentrat atat pe corporate banking – creditarea companiilor, factoring, cofinantare pe fonduri structurale, cash management, cat si pe alte activitati generatoare de profituri, precum tranzactiile de schimb valutar si cele cu instrumente financiare avand ca suport rata dobanzii – titluri de stat, obligatiuni corpo¬ratiste si swap-uri de dobanda.
Citeste integral aici