Bancile din tara noastra se comporta asemenea camatarilor, a declarat, ieri, analistul Ilie Serbanescu, la dezbaterea „Probleme si solutii in cazul restantierilor bancari”, organizata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). „Cred ca exista doua tipuri de probleme: una este legata de accesarea acestor credite, in mod neglijent, iar a doua de iresponsabilitatea autoritatii in acest domeniu, care nu a avertizat, nu a spus raspicat la ce trebuie sa se gandeasca oamenii cand se imprumuta”.
Analistul considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Guvernul ar fi trebuit sa avertizeze asupra pericolului de neplata a creditelor: „Pentru a imprumuta un leu de la bancile din Romania, trebuie sa dai inapoi trei. Asta este camatarie, asupra careia ar fi trebuit sa avertizeze BNR si Guvernul. BNR nu a facut nimic. Este un agent de vanzare al bancilor. Bancile nu au nicio vina. Bancile sunt niste exploatatori, niste camatari, care, daca gasesc prosti, ii folosesc. Dupa mine, a imprumuta bani de la banci in asemenea conditii este anormal. Acum, oamenii trebuie sa plateasca, nu sa se gandeasca sa primeasca anumite facilitati”.
Cristian Serbanescu, consilier juridic in cadrul BNR, considera ca Banca Nationala isi face datoria.”BNR nu trebuie privita ca o entitate care poate lua orice fel de decizie. Poate reglementa raportul dintre parti, dar intr-un mod discret”. Cristian Serbanescu aminteste ca, atunci cand BNR a propus ca 30% din venitul unei persoane sa poata reprezenta o rata bancara, societatea civila si bancile au acuzat BNR ca impiedica functionarea economiei, blocand creditarea.
Reprezentantul BNR mai spune ca „la aceeasi presiune, civila, a mediului de business, s-a relansat creditarea si am ajuns la un paradox. Creditarea a devenit impovaratoare. Ar trebui sa ne hotaram exact ce vrem de la relatia noastra cu banca. In momentul in care te duci sa contractezi un credit de la o banca, singurul responsabil esti tu. Ai responsabilitatea de a te informa, de a-ti face o proiectie viguroasa a planurilor tale financiare pe termen mediu”.
Replica analistului Ilie Serbanescu nu a intarziat, referindu-se la marja de profit a bancilor din tara noastra, ca fiind una exagerata: „nu exista nicaieri in lume, nu numai in Europa”. „Cum se face ca dumneavoastra nu observati ca bancile, in mod cartelizat, majoreaza toate comisioanele?”, a mai spus analistul, potrivit presei centrale. (Alte amanunte sunt prezentate pe www.bursa.ro)