Romania a anuntat ca trecerea la euro se va face la 1 ianuarie 2019. Acum clientii cu imprumuturi in lei, pe termen lung, se intreaba ce se va intampla cu ei si produsele accesate de la banca.
Romanii cu imprumutri in lei vor fi cei afectati, vor suporta conversia creditului. Cursul de schimb este doar o parte a transformarii creditelor din lei in euro. Unii dintre debitorii romani vor plati si alte dobanzi.
Potrivit analistilor, conversia ar putea sa-i dezavantajeze pe clientii care au luat credite cu dobanda fixa si sa ii avantajeze pe cei cu dobanzi variabile legate de piata.
„Cei care au dobanzi fixe in contracte pentru creditele in lei vor plati in continuare aceleasi dobanzi. Insa, pentru cei mai multi, cei cu dobanzi variabile, se va face un schimb intre ratele de benchmark. Euribor va lua locul Robor”, a declarat ieri, Claudiu Cercel, economistul-sef al BRD. Cercel a mai spus ca asa s-a facut conversia creditelor si in celelalte tari care au adoptat euro.
Clientii cei mai avantajati vor fi cei cu imprumuturi ale caror marje, adaugate peste Robor, au fost „negociate” la minim – gen imprumuturile din Programul Prima Casa.
Ce va conta cu adevarat?
Pentru clientii cu credite in lei va fi foarte important cursul la care BNR va schimba leii pe euro.
Gabriela Dinu