Pe langa greutatile provocate de anii de criza economica, firmele romanesti se vad nevoite sa lupte si cu bancile, care, teoretic, ar trebui sa sprijine mediul de afaceri in dezvoltare. In special de la venirea crizei economice, firmele si bancile s-au situat pe pozitii opuse, aruncandu-si periodic acuzatii reciproce. Pe de o parte, firmele acuza institutiile de creditare ca restrictioneaza accesul la creditare printr-o documentatie stufoasa si prin dobanzi mari. Pe de alta parte, bancile sustin ca intreprinderile romanesti, in special cele mici si mijlocii, nu sunt credibile si nici nu indeplinesc conditiile pentru a se putea imprumuta de la banci.
Cert este ca firmele autohtone au totate motivele sa critice institutiile financiare, avand in vedere ca dobanzile pe care le cer de la companii sunt cele mai mari din regiune, dupa cum recunosc chiar oficialii BNR. In luna ianuarie a acestui an, dobanzile la toate creditele noi acordate de banci in Romania s-a apropiat de 8% pe an, cea mai mare rata din regiune, peste Polonia, Ungaria sau Cehia si cu mult peste media zonei euro (3% pe an).
Dorina Antohi, directorul Directiei de Politica Monetara din cadrul BNR, a explicat la un simpozion organizat la BNR, ca, daca analizam datele din perspectiva evolutiilor pe componente, observam ca bancile din Romania au cele mai mari dobanzi din regiune la creditele destinate societatilor nefinanciare, de aproape 7% pe an. Romania este urmata, in acest clasament, de Ungaria, cu dobanzi de peste 4% pe an, dupa care urmeaza indeaproape Polonia. In Cehia, dobanzile la imprumuturile pentru companii se situeaza, in medie, la 2% pe an, iar cele din zona euro sunt de sub 3% pe an.
SURSA: Money.ro