[dropcap]B[/dropcap]ancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori, iar caracterul abuziv a fost constatat de Inalta Curte, a declarat presedintele ARB, Radu Ghetea.
„Daca o instanta superioara din Romania considera ca o clauza este abuziva, iar banca pierde procesul, dar nu la o instanta inferioara, atunci lucrurile trebuie respectate. Se vorbeste despre asociatii, dar noi avem ANPC, care ar trebui sa-si insuseasca sesizarea de la orice client, iar daca ANPC isi insuseste si castiga intr-o instanta superioara (…) dar daca lasam la o instanta inferioara si la asociatii de 3.000 de membri, atunci nu cred ca e bine”, a comentat Ghetea la un seminar economic.
Seful ARB a aratat ca bancherii au solicitat Ministerului Justitiei ca procesele pe aceasta speta sa nu fie limitate la Curtea de Apel, asa cum prevede Codul Civil, ci sa se mearga pana la Inalta Curte.
„Vrem ca lucrurile sa fie foarte clare, sa nu dea loc de interpretare, in niciun caz sa mentinem clauze abuzive in contracte, dar nu dorim ca oricine, sau orice moment, sau orice complet de judecata sa poata spuna «aha, aceasta e o clauza abuziva» (…) Vrem ca articolul sa permita bancilor sa se apere pana la cea mai inalta instanta din Romania, pentru ca nu ne putem permite ca o instanta inferioara sa dea o solutie cum sunt unele care pur si simplu te sidereaza.”, a adaugat Ghetea.
Intrebat daca bancile ar dori ca aceste procese sa fie transate direct de Inalta Curte de Justitie si Casatie, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor a respins o astfel de propunere.
Ghetea considera ca este nepotrivita si declararea unei clauze abuzive pentru credite care deja s-au stins, si a aratat ca sistemul bancar nu poate permite astfel de legiferari.
„Stiu ca nu este pe placul tuturor si nici nu poate fi pe placul tuturor. Asa cum este normal ca un client sa-si apere interesul, tot atat de normal este ca si o banca sa-si apere interesul. Ar trebui sa lasam putin de o parte diferendele de opinii si antipatiile, pentru ca se poate vorbi de o antipatie generala impotriva bancilor, nu doar in Romania, ci in toata lumea”, a spus Ghetea.
Reprezentantul bancherilor a explicat si din ce motiv bancile nu agreeaza idee unor asociatii de consumatori sa poate contesta valabilitatea unor clauze contractuale, principalul argument fiind acela ca ANPC ar avea oricum mai multa forta decat astfel de entitati.
„Noi consideram ca atata timp cat exista ANPC, care se poate sesiza, si poate merge in instanta impotriva unei banci si la simpla sesizare a unei singure persoane, este mult mai eficient decat 3.000 de persoane, si sa vorbim direct, 3.000 de persoane care se asociaza pornind de la nemultumirea unuia, iar la un moment dat nici nu mai stiu cine sunt, si care, in opinia mea, au sanse mai mari sa piarda decat ANPC. Vrem reguli foarte clare si care sa nu lase niciun fel de portita si sa nu ne trezim in situatia ca Romania sa aiba un sistem bancar slabit, fara o motivatie foarte clara”, a adaugat Ghetea.
Guvernul a decis, in ianuarie, sa amane pana la jumatatea anului introducerea in legislatie a unei prevederi din noul cod de procedura civila, care ar permite asociatiilor de consumatori si ANPC sa ceara in instanta anularea din toate contractele unei banci a unor clauze considerate abuzive.
Articolul amanat prelua de fapt o prevedere dintr-o directiva europeana, care ar fi trebuit introdusa de mai multa vreme in legislatia nationala.